Przejdź do głównej zawartości

Mix prezentowy na korzenne ciasteczka żurawinowe

Jak tam u Was prezentowe kwestie? Ja od kilku lat obdarowuję najbliższych zapasami z mojej spiżarni, ku mojemu zaskoczeniu sprawia to obdarowanym i obdarowującej wiele radości, niewspółmiernej nawet z zakupionymi, choćby najładniejszymi drobiazgami, kultywuję więc tradycję kulinarnych podarków. Smakowite, ręcznie wykonane z zaciszu kuchennym pierniki (przepis) lub (przepis) nalewki, kiszone cytryny, marmolady (przepis) , pickle (przepis) - te można przygotować stosunkowo wcześnie, sól aromatyzowaną (przepis), suche mieszanki na ciasteczka lub brownie, solony karmel, domowe mieszanki przypraw (np dukkah), to pomysł na tak zwany ostatni dzwonek, zawsze sprawią mnóstwo radości. 

Składniki na 20 szt. ciasteczek i na 1 słoik:
Czas przygotowania: 10 min


1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka górskich  płatków owsianych 
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 cukru kryształ
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonej żurawiny























Przygotowanie:

1. Potrzebujemy ładny ok 1,5 l słoik, układamy warstwami wszystkie suche składniki, według podanej kolejności, podrzucamy najbliższym pod choinkę wraz z błyskiem pierwszej gwiazdki ;) Do prezentu załączamy odręczną notatkę o sposobie przygotowania ciasteczek: 
Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj 150 g roztopionego masła, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 roztrzepane jajko. Całość mieszaj, roluj kulki, układaj na blaszce, lekko je spłaszcz. Piecz w 180 stopniach ok 10 min. Smacznego!

Kulinarnym prezentom ja mówię zdecydowane tak! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Co za pomysl na pezent... bajkowo :)
Oj ucieszyłabym się z takiego prezentu :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.