Przejdź do głównej zawartości

Aromatyzowana sól & dżem z chilli

Jeśli jeszcze nie dokonaliście wyboru świątecznych prezentów dla Waszych najbliższych to może skorzystacie z mojej propozycji. Własnoręcznie przygotowane prezenty cieszą najbardziej, nie tylko obdarowywanych, przygotowanie czegoś samemu, w co wkładamy całe nasze serce, uradują również nas. Zróbmy więc sobie i ukochanym osobom przyjemność przygotowując słodko-pikantny dżem z chilli i aromatyczną sól.





Składniki 

Czas przygotowania: 20 min

Dżem


150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy


Sól z przyprawami


750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy















Przygotowanie:



1. Sól - przesypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszany, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, dekorujemy ;) 
2. Dżem - chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski
3. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści
4. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili
5. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min
6. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka

Własnoręcznie wykonane prezenty ucieszą wszystkich!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Cudowne pomysły - to będą moje prezenty dla znajomych ! :)Jak długo można przechowywać dżem po otwarciu słoika ? Pozdrawiam i czytam dalej :)
Rak chodzi wspak pisze…
Witam,cieszę się, że pomysły prezentów się spodobały, dżem przechowuje się doskonale, duża zawartość cukru i octu dobrze go konserwuje, zachowuje świeżość nawet do kilku miesięcy (nawet otwarty). Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi