Jeśli jeszcze nie dokonaliście wyboru świątecznych prezentów dla Waszych najbliższych to może skorzystacie z mojej propozycji. Własnoręcznie przygotowane prezenty cieszą najbardziej, nie tylko obdarowywanych, przygotowanie czegoś samemu, w co wkładamy całe nasze serce, uradują również nas. Zróbmy więc sobie i ukochanym osobom przyjemność przygotowując słodko-pikantny dżem z chilli i aromatyczną sól.
150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy
750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy
Składniki
Czas przygotowania: 20 min
Dżem
150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy
Sól z przyprawami
750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy
Przygotowanie:
1. Sól - przesypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszany, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, dekorujemy ;)
2. Dżem - chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski
3. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści
4. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili
5. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min
6. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka
Komentarze