Przejdź do głównej zawartości

Aromatyzowana sól & dżem z chilli

Jeśli jeszcze nie dokonaliście wyboru świątecznych prezentów dla Waszych najbliższych to może skorzystacie z mojej propozycji. Własnoręcznie przygotowane prezenty cieszą najbardziej, nie tylko obdarowywanych, przygotowanie czegoś samemu, w co wkładamy całe nasze serce, uradują również nas. Zróbmy więc sobie i ukochanym osobom przyjemność przygotowując słodko-pikantny dżem z chilli i aromatyczną sól.





Składniki 

Czas przygotowania: 20 min

Dżem


150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy


Sól z przyprawami


750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy















Przygotowanie:



1. Sól - przesypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszany, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, dekorujemy ;) 
2. Dżem - chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski
3. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści
4. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili
5. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min
6. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka

Własnoręcznie wykonane prezenty ucieszą wszystkich!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Cudowne pomysły - to będą moje prezenty dla znajomych ! :)Jak długo można przechowywać dżem po otwarciu słoika ? Pozdrawiam i czytam dalej :)
Anna Petryna pisze…
Witam,cieszę się, że pomysły prezentów się spodobały, dżem przechowuje się doskonale, duża zawartość cukru i octu dobrze go konserwuje, zachowuje świeżość nawet do kilku miesięcy (nawet otwarty). Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler