Jeśli jeszcze nie dokonaliście wyboru świątecznych prezentów dla Waszych najbliższych to może skorzystacie z mojej propozycji. Własnoręcznie przygotowane prezenty cieszą najbardziej, nie tylko obdarowywanych, przygotowanie czegoś samemu, w co wkładamy całe nasze serce, uradują również nas. Zróbmy więc sobie i ukochanym osobom przyjemność przygotowując słodko-pikantny dżem z chilli i aromatyczną sól.
150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy
750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy
Składniki
Czas przygotowania: 20 min
Dżem
150 g świeżych papryczek chili
150 g słodkiej czerwonej papryki
1 kg cukru żelującego 1:1
600 ml octu jabłkowego
4 słoiczki po 250 ml każdy
Sól z przyprawami
750 g gruboziarnistej soli morskiej
4 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki suszonych papryczek chili
6 owoce anyżu gwiazdkowego
3 słoiczki po 500 ml każdy
Przygotowanie:
1. Sól - przesypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszany, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, dekorujemy ;)
2. Dżem - chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski
3. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści
4. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili
5. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min
6. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka
7. Utartą w moździerzu sól można stosować do steków, pieczonego kurczaka, lub według Waszego uznania, dżem będzie świetnie nadawał się jako dodatek do dań tajskich lub sos do kawałków kurczaka
Własnoręcznie wykonane prezenty ucieszą wszystkich!



Komentarze