Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 



Składniki na ok 16 szt
Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie


900 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 szklanki lekko ciepłej wody

























Przygotowanie:



1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki
2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h
3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut
4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min
5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć 
6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut
7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka





 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Izaa pisze…
idealnie wyglądają
Małgorzata Ś pisze…
Super! To coś dla mnie - ciasto wyrasta w nocy, a rano można cieszyć się świężymi bułeczkami :D Idealne na umilenie weekendu :)
Anna Petryna pisze…
Dokładnie tak ;) Pozdrawiam!
Zuzanna F pisze…
Wyglądają tak apetycznie że się zmobilizuję i upiekę! :)
Myniowska pisze…
Ostatnio przeszukiwałam Internety za czymś takim. Dziękuje na pewno skorzystam z przepisu :)
Anonimowy pisze…
Ile potrzeba normalnych drożdży?
Anna Petryna pisze…
Zazwyczaj jedna torebka drożdży instant zawiera ich 7g, ta ilość odpowiada około 25g drożdży świeżych. Odpowiadając więc na pytanie jak zastąpić drożdże instant na świeże, sugeruję użycie ok 19 g swieżych drożdży. Jednak w przypadku użycia świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczy, to znaczy wymieszać pokruszone drożdże z 100 ml wody i 100 g maki, oraz odstawiać na ok 60 min, dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami. Ten proces jednak znacznie wydłuża przygotowanie bułek, a mają być przecież nocne i szybkie ;) Prosze również pamięteć że drożdże świeże mocno pracują i zaczyn należy przygotować w dużej misce. Pozdrawiam!
Anonimowy pisze…
po co w przepisie podajesz 2łyżeczki drożdży instant a potem podajesz, że 7 gramów drożdży to.... torebka (żywcem z internetu). Sądzę, że pomyliłaś drożdże instant z drożdżami suszonymi. Wg przelicznika; z tabeli wynika, że:
2 łyżeczki drożdży instant = 5,3 grama
2 łyżeczki drożdży instant = 2,5 łyżeczki drożdży suchych = 7,1 grama
2 łyżeczki drożdży instant = 17 gramów drożdży świeżych.
Przepis ciekawy, ale nie sądzę żebyś kiedykolwiek piekła te bułki sama
Anna Petryna pisze…
Witam,

Wszystkie przepisy na moim blogu są wykonana, sfotografowane i zjedzone przeze mnie ;) Przepis na bułki jest sprawdzony i pyszny, zachęcam do pieczenia: stosujemy 2 łyżeczki drożdży instant lub 2.5 łyżeczki suszonych lub ok 19 g świeżych. Pozdrawiam moich wiernych Czytelników!
Malwina pisze…
My nie mieliśmy śniadania. Lipa.
Anna Petryna pisze…
Witam, Malwina co się stało, jaki problem z ciastem się pojawił? Może mogę jakoś pomóc. Pozdrawiam Ania

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler