"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." * nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką. Potrawa po przyrządz...
Komentarze
2 łyżeczki drożdży instant = 5,3 grama
2 łyżeczki drożdży instant = 2,5 łyżeczki drożdży suchych = 7,1 grama
2 łyżeczki drożdży instant = 17 gramów drożdży świeżych.
Przepis ciekawy, ale nie sądzę żebyś kiedykolwiek piekła te bułki sama
Wszystkie przepisy na moim blogu są wykonana, sfotografowane i zjedzone przeze mnie ;) Przepis na bułki jest sprawdzony i pyszny, zachęcam do pieczenia: stosujemy 2 łyżeczki drożdży instant lub 2.5 łyżeczki suszonych lub ok 19 g świeżych. Pozdrawiam moich wiernych Czytelników!
Mam pytanie czy wody nie jest za dużo 750 ml ma 900 dkg mąki.Po wymieszaniu konsystencja była a'la zupa.Po 7 godzinach ciasto rozlewało się z deski trzeba było dosypać dużo! mąki.Na blasze też się rozlewały.
Czy tak ma być?
Absolutnie nie, 3 szkl na 900 g mąki daje konsystencję zwartego ciasta, robię te bułki często i zawsze wychodzą, prosze sprawdzić czy waga pokazuje właściwą miarę g a nie dkg, w przepisie mowa jest o g, 3 szk wody na prawie 1 kg mąki nie może spowodować, że ciasto będzie się rozlewać. Mam nadzieję, że w końcu bułki się udadzą ;) Pozdrawiam
Jednak największą zaletą jest technika: w piątek wieczorem robię ciasto, a w sobotę i niedzielę wystarczy po godzinie, żeby wyciągnąć z piekarnika świeże, pachnące pieczywo. A na dodatek z tej godziny aktywnej pracy jest może z pięć minut. Bajka i luksus!
Dziękuję!
Pozdrawiam
i wszystki smakowały,gorąco polecam!!!!
Ps.650 ml wody wystarczy .Jest dobrze .