Przejdź do głównej zawartości

Moje małe-duże sukcesy


- rok 2015 - tworzę projekt " 50 łatwych przepisów z kujawskim"  moje przepisy pojawiają się na platformie Fooder jako inspiracje np:  http://fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Finspiracje.fooder.pl%2Fprzepisy%2F812136-nalesniki-z-twarozkiem-i-sosem-z-owocow-lesnych&scripts=1


- rok 2015 - wchodzę w skład jury blogerskiego w związku z finałem konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych, fotorelacja na blogu:   http://slodki-kompromis.blogspot.com/2015/06/ii-kulinarny-puchar-slaska-szko.html


- Miałam zaszczyt współtworzyć bożonarodzeniowego e-booka dla serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawierał 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych.

- rok 2014 i najcudowniejsza lekcja z Mistrzem Kurtem Schellerem, szczegółowa relacja na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/08/moja-master-klasa-z-szefem.html





- rok 2014 i jesienny występ w DDTVN. W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" i mojej wygranej w uruchomionym konkursie bloggerskim miałam zaszczyt gościć w programie telewizji śniadaniowej.  Jeśli nie udało się Wam obejrzeć programu na żywo załączam link: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kuchnia-kokardki-z-mascarpone-i-sosem-z-owocow-lesnych,150013.html więcej na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/11/makarony-i-dzien-dobry-tvn.html






- wciąż rok 2014 i jedna z największych moich wygranych w konkursie kulinarnym organizowanymwspólnie z kanałem Kuchnia+, platformą Fooder oraz Olejem Kujawskim gdzie stałąm się jedną z trzech laureatek programu i u boku Andrzeja Polana wystąpiłam w finałowym odcinku programu "Polska ze smakiem" więcej na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/08/migawki-z-polska-ze-smakiem.html





-  Rok 2014 to wielka przygoda z programem Masterchef zakończyła się ona dla mnie dostaniem się do 44 najlepszych kucharzy i poznaniem kilku fantastycznych osób









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…