Przejdź do głównej zawartości

Moje małe-duże sukcesy


- rok 2015 - tworzę projekt " 50 łatwych przepisów z kujawskim"  moje przepisy pojawiają się na platformie Fooder jako inspiracje np:  http://fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Finspiracje.fooder.pl%2Fprzepisy%2F812136-nalesniki-z-twarozkiem-i-sosem-z-owocow-lesnych&scripts=1


- rok 2015 - wchodzę w skład jury blogerskiego w związku z finałem konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych, fotorelacja na blogu:   http://slodki-kompromis.blogspot.com/2015/06/ii-kulinarny-puchar-slaska-szko.html


- Miałam zaszczyt współtworzyć bożonarodzeniowego e-booka dla serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawierał 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych.

- rok 2014 i najcudowniejsza lekcja z Mistrzem Kurtem Schellerem, szczegółowa relacja na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/08/moja-master-klasa-z-szefem.html





- rok 2014 i jesienny występ w DDTVN. W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" i mojej wygranej w uruchomionym konkursie bloggerskim miałam zaszczyt gościć w programie telewizji śniadaniowej.  Jeśli nie udało się Wam obejrzeć programu na żywo załączam link: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kuchnia-kokardki-z-mascarpone-i-sosem-z-owocow-lesnych,150013.html więcej na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/11/makarony-i-dzien-dobry-tvn.html






- wciąż rok 2014 i jedna z największych moich wygranych w konkursie kulinarnym organizowanymwspólnie z kanałem Kuchnia+, platformą Fooder oraz Olejem Kujawskim gdzie stałąm się jedną z trzech laureatek programu i u boku Andrzeja Polana wystąpiłam w finałowym odcinku programu "Polska ze smakiem" więcej na blogu: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2014/08/migawki-z-polska-ze-smakiem.html





-  Rok 2014 to wielka przygoda z programem Masterchef zakończyła się ona dla mnie dostaniem się do 44 najlepszych kucharzy i poznaniem kilku fantastycznych osób









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.