Przejdź do głównej zawartości

Makarony i "Dzień dobry TVN"

























8.00 rano, róg Hożej i Marszałkowskiej, otuloną poranną mgłą Warszawę zdominował listopadowy chłód. Zaciskam szalik wokół szyi i zmierzam w kierunku przeszkolonego wieżowca.  Czeka mnie bardzo ekscytująca przygoda, przez najbliższe 3 godziny będę pełnić dyżur w kuchni programu "Dzień dobry TVN" . W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" i mojej wygranej w uruchomionym konkursie bloggerskim miałam zaszczyt gościć w programie telewizji śniadaniowej. Przepis, który zdobył serca jury to ravioli z farszem dyniowo-owsianym (przepis) , w programie przygotowałam 4 inspiracje makaronowe, że makaron to dla mnie super produkt, którego możliwości są nieograniczone nie było to trudne zadanie. Jeśli nie udało się Wam obejrzeć  programu na żywo załączam link: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kuchnia-kokardki-z-mascarpone-i-sosem-z-owocow-lesnych,150013.html, można również zaopatrzyć się tam w szczegółowe przepisy. Chwile spędzone w programie były dla mnie cudownym doświadczeniem, bardzo miło mijał mi czas w kuchni i w towarzystwie prowadzących. Tak to już ze mną jest, nie ważne gdzie jestem i tak w końcu trafię do kuchni....;) Dziękuję organizatorowi akcji"Zboże smakuje i inspiruje" oraz produkcji DDTVN. 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.