Przejdź do głównej zawartości

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Składniki
Czas przygotowania: 15 min + 12 h marynowanie + 1h pieczenie


1 kg schabu bez kości
3 kawałki białej kiełbasy 
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła


























Sos



1 jajo
sól i drobno zmielony biały pieprz
2 łyżki białego octu winnego
250 ml oleju roślinnego
szczypta cukru
4 fileciki anchois
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)




Przygotowanie: 


1. Schab myjemy, odkrawamy skórę jeśli jest, układamy schab na desce w pozycji pionowej i wbijamy w środek ostry długi nóż, przebijamy mięso na wylot, otwór powiększamy trzonkiem drewnianej łyżki, do środka wkładamy 3 kawałki białej kiełbasy
2. Majeranek, sól, pieprz ziarnisty i obrany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy mięso,
3. Mięso obijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin wyjmujemy przynajmniej 30 minut prze pieczeniem
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na patelni rozgrzewamy masło klarowane, mięso odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor, następnie wkładamy w żaroodpornym naczyniu z przyktywką do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny, podlewając schab powstałym na dnie naczynia sosem
5. Sos - żółtko roztrzepujemy z solą i białym pieprzem aż do uzyskania piany, następnie wciąż mieszając mikserem na średnich obrotach, wlewamy maleńkim strumyczkiem olej, ubijamy do powstania jasnej, gęstej konsystencji
6. Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem razem z filecikami anchois na mus
7. Mus rybny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
8. Upieczony schab kroimy w cienkie plasterki i podajemy z sosem, dekorujemy ewentualnie kaparami

Kolejna propozycja domowych wędlin!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.