Przejdź do głównej zawartości

II Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych

W sobotę 20 czerwca 2015 r. podczas obchodów jubileuszu 25-lecia istnienia firmy Weindich w Centrum Kulinarnym w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych. W drodze kwalifikacji wybrane zostało 6 drużyn z regionu śląskiego, które z największym zaangażowaniem walczyło o II Kulinarny Puchar Śląska.



Tegorocznym celem konkursu było wyłonienie najlepszych kucharzy tj. uczniów szkół gastronomicznych, którzy w najbardziej kreatywny sposób rozprawili się z daniami z kuchni regionu śląskiego, uwzględniający przy tym nowoczesne  trendy obowiązujące w kuchni. Zadanie polegało na przygotowaniu trzech dań, z czego jedno było improwizacją na gorąco, uczestnicy zostali zaopatrzeni w tzw. Black Box, o zawartość, którego dowiedzieli się w momencie rozpoczęcia zadania. A co znajdowało się w owym Black Box? - otóż części z którymi wciąż się oswajam, a mianowicie tzw. "piąta ćwiartka" czyli podroby...miałam ciężki orzech do zgryzienia, ale okazało się, że podroby można przygotować bardzo dobrze. Dwa pozostałe dania były prze uczestników przetestowane przed konkursem. W składzie Jury znaleźli się członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz Szefowie kuchni będący ekspertami kulinarnymi z rozmaitych kuchni regionalnych, ale również zaproszone nas... tj. autorki następujących blogów kulinarnych: Iwona Orzechowska-Zeidler (Smakowity Blog Kulinarny) Karolina Żmijewska (Bezglutenowa Kuchnia Loli), oraz Natalię Rusinowską (Kulinarne Podróże). Było nam niezmierni miło móc zasiąść obok takich sław kulinarnych i oceniać naprawdę dobre dania przygotowanie przez tak młodych uczestników. Poziom jaki prezentowali uczestnicy wprawił nas w duży zachwyt, znajomość produktów, technik i plating był na najwyższym poziomie, niejednokrotnie trudno nam było wyłonić najlepsze dnie.  W szranki stanęły następujące szkoły:
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu reprezentowaną przez Mateusza Tomasika i Szymona Kuśkowskiego
- Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowaną przez Dimitrova Petrova i Paulina Pustelnik
- Zespół Szkół Gastronimiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera
- Zespół Szkół Gastronimiczno-Usługowych w Chorzowie reprezentowaną przez Agnieszkę Słotę i Laurę Dworniczek
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim reprezentowaną przez Patryka Popielskiego i Mateusza Ordona
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku reprezentowaną przez Mariusza Jasińskiego i Dorotę Seweryniak 











Jury blogerskie oceniało dania pod kontem zgodności z tematem, tj, odwołaniem do tradycji, ładnej aranżacji talerza, kreatywności oraz smaku. Po burzliwych naradach uznałyśmy, iż nie sposób wyłonić jednego zwycięzcę i postanowiłyśmy nagrodzić w każdej kategorii jedną parę, i tak: 
- W kategorii PRZYSTAWKA wygrały ziemniaczane babeczki z pstrągiem przygotowane przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle 


- W kategorii DANIE GŁÓWNE zwyciężył gulasz z żołądków z oscypkiem panierowanym w sezamie przygotowany przez Mateusza Tomasika i Szymona Kuśkowskiego z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu 


- Natomiast za najlepszy DESER uznałyśmy mus brzoskwiniowy przygotowany przez Dmitri Petrov’a i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białe

fot. Natalia Rusinowska

Po naszych wyróżnieniach przeszedł czas na najważniejsze i długo wyczekiwane przez uczestników wyniki konkursu. Jury kucharzy w składzie: Daniel Bzdyk. Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak, a pod wodzą Wiesława Ambrosa, ogłosiło co następuje:

I Miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
1. Mateusz Tomasik
2. Szymon Kuśkowski

fot. Natalia Rusinowska


II Miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
1. Dimitri Petrov
2. Paulina Pustelnik

fot. Natalia Rusinowska



II Miejsce 
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
1. Dawid Cieślar
2. Karol Procner


fot. Natalia Rusinowska 

Pragnę raz jeszcze pogratulować wszystkim uczestnikom konkursu, poziom jaki prezentują w tak młodym wieku rokuje bardzo dobrze na przyszłość. Najważniejsze, że w oczach tych młodych ludzi dostrzegłam pasję do gotowania, a to nawet więcej niż połowa na drodze do osiągnięcia sukcesu w tej branży. 
A co działo się po tzw. oficjalnej części....no, może zostańmy przy tej półoficjalnej ;) otóż pokazy mistrzów, oto moja fotorelacja jak gotują najlepsi, w ręce kucharzy wpadła jagnięcina i sarnina.








































Pragnę podziękować organizatorom za fantastyczną ideę konkursu i możliwość zdobycia nowych doświadczeń, uczestnikom za wkład pracy i cudowne doznania smakowe, koleżankom z jury za owocną i miłą współprace, oraz zaprzyjaźnionym kucharzom Tomaszowi Nowakowi, Piotrowi Jaworskiemu i Dawidowi Domin za przesympatyczną atmosferę i przyjęcie ;) 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler