Niejednokrotnie brakuje nam czasu na kulinarne szaleństwa, chcielibyśmy zaskoczyć gości, przy jednoczesnym zaoszczędzeniu czasu. Czy to da się zrobić...? Prezentowane danie jest banalnie proste, wymaga jedynie dwóch elementów, które stworzą danie wyjątkowym, pasty tahini i przyprawy dukka. Sezamowa pasta tahini jest dostępna w sklepach z ekologiczną żywnością, lub sklepach typu kuchnie świata. Przyprawę dukka natomiast robimy samemu w większej ilości i przechowujemy w słoiku, używamy kiedy chcemy nadać potrawie orientalnego smaku. Moim zdaniem danie idealne na letnie garden party, bardzo efektowne, proste, lekkie, aromatyczne i teksturalne.
Składniki na 2 porcje
2 piersi kurczaka
1 szklanka przyprawy dukkah:
(40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek)
1/2 żółtego melona
1/2 mniejszego arbuza
1 zielony ogórek
garść rodzynek
garść pistacji
liście botwinki
250 ml naturalnego jogurtu
1 łyżka sezamowej pasty tahini
sok i skórka z 1/4 cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1. Dukkah: wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, powinniśmy uzyskać konsystencje mokrego piasku
2. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, pierś powinna być równej grubości, inaczej nierówno się zgrilluje, należy przeciąć pierś wzdłuż na pół jeśli zajdzie taka potrzeba i odciąć tzn. polędwiczkę, nacieramy odrobina oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawie dukkah, dość grubo, odstawiamy na ok 20 min, można na dłużej
3. Sałatka - połówkę arbuza kroimy jeszcze na pół, powstałe ćwiartki kroimy w poprzek na trójkąty, odkrawamy skórę, tak samo postępujemy z melonem, ogórka obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w półksiężyce
4. Sos do sałatki - jogurt mieszamy z 1 łyżka sezamowej pasty tahini sokiem i skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku
5. Rozgrzewamy grilla, smażymy kurczaki ok 10 minut z każdej strony
6. Na talerzu rozsmarowujemy sos, układamy arbuza i melona, dodajemy ogórka, listki botwinki, posypujemy pistacjami, rodzynkami i odrobiną przyprawy dukka, serwujemy z kurczakiem
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 min
2 piersi kurczaka
1 szklanka przyprawy dukkah:
(40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek)
Sałatka
1/2 żółtego melona
1/2 mniejszego arbuza
1 zielony ogórek
garść rodzynek
garść pistacji
liście botwinki
250 ml naturalnego jogurtu
1 łyżka sezamowej pasty tahini
sok i skórka z 1/4 cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Dukkah: wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, powinniśmy uzyskać konsystencje mokrego piasku
2. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, pierś powinna być równej grubości, inaczej nierówno się zgrilluje, należy przeciąć pierś wzdłuż na pół jeśli zajdzie taka potrzeba i odciąć tzn. polędwiczkę, nacieramy odrobina oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawie dukkah, dość grubo, odstawiamy na ok 20 min, można na dłużej
3. Sałatka - połówkę arbuza kroimy jeszcze na pół, powstałe ćwiartki kroimy w poprzek na trójkąty, odkrawamy skórę, tak samo postępujemy z melonem, ogórka obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w półksiężyce
4. Sos do sałatki - jogurt mieszamy z 1 łyżka sezamowej pasty tahini sokiem i skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku
5. Rozgrzewamy grilla, smażymy kurczaki ok 10 minut z każdej strony
6. Na talerzu rozsmarowujemy sos, układamy arbuza i melona, dodajemy ogórka, listki botwinki, posypujemy pistacjami, rodzynkami i odrobiną przyprawy dukka, serwujemy z kurczakiem
Komentarze