Przejdź do głównej zawartości

Jesienny relisz z mango i jabłkiem

Jesienne urządzanie spiżarni, o ile przyjemne z założenia, jakoś mi nie wychodzi. Mimo szczerych chęci marynowania buraków, kiszenia cytryn, robienia owocowych dżemów i wytrawnych chutneyów, często kończy się na westchnieniu, że kolejna jesień dobiegła końca, a moje zapasy słoików puste. W tym roku postanowiłam zawalczyć trochę z moim, bądź co bądź lenistwem w tej dziedzinie i......zapełniłam kilka słoików. Na razie mocno tam pomidorowy bo w spiżarni moszczą się już ketchupy i przeciery z pieczonych malinówek, suszone koktajlówki z czosnkiem i bazylią, kilka prezentowanych już chutneyów, między innymi TEN,  oraz....jesienny relisz. To coś jakby pikle, warzywa zamarynowane w musztardowo - octowej zaprawie, smakują obłędnie na kanapce z wołowiną, ale stworzą również zgrabny duet z serami.W mojej spiżarce po małej przeróbce, przyprawy i zaprawy nie walczą już o uwagę, każde znalazło swoje miejsce i cieszy moje oko każdego dnia.




Składniki na 3 słoiki 1 l
Czas przygotowania: 65 min



1/2 dużego kalafiora
1 mniejszy brokuł
2 bulwy kopru włoskiego
4 czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki chili
200 g zielonej fasolki szparagowej
150 g żółtej fasolki szparagowej
300 g szalotek
1 czerwona papryka
2 łyżki soli
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżki kurkumy
1 gałka muszkatołowa
2 łyżki musztardy
4 łyżki mąki
500 ml octu winnego
2 winne jabłka
2 dojrzałe owoce mango
6-8 łyżek cukru
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
2 łyżki suszonego oregano








Przygotowanie:



1. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na pół, chilli wraz z nasionami siekamy w plasterki, koper włoski kroimy w kostkę, szalotki w ósemki, cebule w grubo kostkę - wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą z solą ( ok 2 łyżek), wstawiamy miskę do lodówki na ok 1 godzinę
2. W szerokim garnku podgrzewamy przyprawy, żeby uwolnić ich aromat, dodajemy musztardę i mąkę, stopniowo dolewamy ocet jabłkowy, mieszamy do uzyskania konsystencji pasty, dolewamy 100 ml wody
3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mango kroimy w kostkę  dodajemy owoce do pasty musztardowo-octowej, gotujemy 2-3 minut
4. Dodajemy odcedzone z wody warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut, warzywa powinny zmięknąć ale nie mogą się rozpadać
5. Sterylizujemy słoiki, do gorących wlewamy gorące pikle, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 160 stopni



Łyżka reliszu wzbogaci każdą kanapkę!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.