Przejdź do głównej zawartości

Jesienny relisz z mango i jabłkiem

Jesienne urządzanie spiżarni, o ile przyjemne z założenia, jakoś mi nie wychodzi. Mimo szczerych chęci marynowania buraków, kiszenia cytryn, robienia owocowych dżemów i wytrawnych chutneyów, często kończy się na westchnieniu, że kolejna jesień dobiegła końca, a moje zapasy słoików puste. W tym roku postanowiłam zawalczyć trochę z moim, bądź co bądź lenistwem w tej dziedzinie i......zapełniłam kilka słoików. Na razie mocno tam pomidorowy bo w spiżarni moszczą się już ketchupy i przeciery z pieczonych malinówek, suszone koktajlówki z czosnkiem i bazylią, kilka prezentowanych już chutneyów, między innymi TEN,  oraz....jesienny relisz. To coś jakby pikle, warzywa zamarynowane w musztardowo - octowej zaprawie, smakują obłędnie na kanapce z wołowiną, ale stworzą również zgrabny duet z serami.W mojej spiżarce po małej przeróbce, przyprawy i zaprawy nie walczą już o uwagę, każde znalazło swoje miejsce i cieszy moje oko każdego dnia.




Składniki na 3 słoiki 1 l
Czas przygotowania: 65 min



1/2 dużego kalafiora
1 mniejszy brokuł
2 bulwy kopru włoskiego
4 czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki chili
200 g zielonej fasolki szparagowej
150 g żółtej fasolki szparagowej
300 g szalotek
1 czerwona papryka
2 łyżki soli
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżki kurkumy
1 gałka muszkatołowa
2 łyżki musztardy
4 łyżki mąki
500 ml octu winnego
2 winne jabłka
2 dojrzałe owoce mango
6-8 łyżek cukru
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
2 łyżki suszonego oregano








Przygotowanie:



1. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na pół, chilli wraz z nasionami siekamy w plasterki, koper włoski kroimy w kostkę, szalotki w ósemki, cebule w grubo kostkę - wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą z solą ( ok 2 łyżek), wstawiamy miskę do lodówki na ok 1 godzinę
2. W szerokim garnku podgrzewamy przyprawy, żeby uwolnić ich aromat, dodajemy musztardę i mąkę, stopniowo dolewamy ocet jabłkowy, mieszamy do uzyskania konsystencji pasty, dolewamy 100 ml wody
3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mango kroimy w kostkę  dodajemy owoce do pasty musztardowo-octowej, gotujemy 2-3 minut
4. Dodajemy odcedzone z wody warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut, warzywa powinny zmięknąć ale nie mogą się rozpadać
5. Sterylizujemy słoiki, do gorących wlewamy gorące pikle, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 160 stopni



Łyżka reliszu wzbogaci każdą kanapkę!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.