Przejdź do głównej zawartości

Chutney z bakłażana

Mogłoby się wydawać, że jesień zmierza w naszym kierunku dużymi krokami, i zapewne tak jest, mam jednak nadzieję na jeszcze kilka cieplejszych promyków słońca w nadchodzących tygodniach. Tęsknota za kolorami, ciepłem i słodyczą dojrzewających w słońcu warzyw natchnęła mnie do rychłego zamknięcia tych aromatów w słoiku. Korzystając zatem z obfitości późno-letnich plonów przygotowałam czatnej z bakłażana, ta intrygująca dla mnie oberżyna sprawdziła się doskonale w połączeniu z pieczonym kawałkiem szynki, a najcudowniejsze w przetworach jest to, że ich magia może nas urzec w samym środku zimy i natychmiast przenieść nas na tereny słonecznej Sycylii, Toskanii czy choćby nawet polskich pól spowitych wieczorna, sierpniową mgłą.





Składniki
Czas przygotowania: 35 min



3 bakłażany
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 ziarna
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
2 łyżeczki musztardy
ok 4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego




















Przygotowanie:


1. Bakłażany kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy i doprawiamy pieprzem
2. W osobnym garnku podgrzewamy ok 1/2 szklanki oleju, cebulę siekamy w pióra i dodajemy do podgrzanego oleju, dorzucamy również zmiażdżony czosnek oraz kolendrę i kumin, podgrzewamy chwilę,nie rumienimy, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz podsmażone bakłażany
3. Całość chwilę przesmażamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
4. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych, grillowanych, cudownie smakuje z żeberkami

Doskonały, aromatyczny dodatek do pieczonych mięs!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Chutney....po polsku leczo :D
♥Bloomcia♥ pisze…
Mniam...
http://swiat-chomika.blogspot.com/
mopswkuchni pisze…
Musi być pyszny. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler