Mogłoby się wydawać, że jesień zmierza w naszym kierunku dużymi krokami, i zapewne tak jest, mam jednak nadzieję na jeszcze kilka cieplejszych promyków słońca w nadchodzących tygodniach. Tęsknota za kolorami, ciepłem i słodyczą dojrzewających w słońcu warzyw natchnęła mnie do rychłego zamknięcia tych aromatów w słoiku. Korzystając zatem z obfitości późno-letnich plonów przygotowałam czatnej z bakłażana, ta intrygująca dla mnie oberżyna sprawdziła się doskonale w połączeniu z pieczonym kawałkiem szynki, a najcudowniejsze w przetworach jest to, że ich magia może nas urzec w samym środku zimy i natychmiast przenieść nas na tereny słonecznej Sycylii, Toskanii czy choćby nawet polskich pól spowitych wieczorna, sierpniową mgłą.
Składniki
3 bakłażany
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 ziarna
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
2 łyżeczki musztardy
ok 4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
1. Bakłażany kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy i doprawiamy pieprzem
2. W osobnym garnku podgrzewamy ok 1/2 szklanki oleju, cebulę siekamy w pióra i dodajemy do podgrzanego oleju, dorzucamy również zmiażdżony czosnek oraz kolendrę i kumin, podgrzewamy chwilę,nie rumienimy, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz podsmażone bakłażany
3. Całość chwilę przesmażamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
4. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych, grillowanych, cudownie smakuje z żeberkami
Składniki
Czas przygotowania: 35 min
3 bakłażany
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 ziarna
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
2 łyżeczki musztardy
ok 4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
1. Bakłażany kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy i doprawiamy pieprzem
2. W osobnym garnku podgrzewamy ok 1/2 szklanki oleju, cebulę siekamy w pióra i dodajemy do podgrzanego oleju, dorzucamy również zmiażdżony czosnek oraz kolendrę i kumin, podgrzewamy chwilę,nie rumienimy, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz podsmażone bakłażany
3. Całość chwilę przesmażamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
4. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych, grillowanych, cudownie smakuje z żeberkami
Komentarze