Przejdź do głównej zawartości

Mix prezentowy na korzenne ciasteczka żurawinowe

Jak tam u Was prezentowe kwestie? Ja od kilku lat obdarowuję najbliższych zapasami z mojej spiżarni, ku mojemu zaskoczeniu sprawia to obdarowanym i obdarowującej wiele radości, niewspółmiernej nawet z zakupionymi, choćby najładniejszymi drobiazgami, kultywuję więc tradycję kulinarnych podarków. Smakowite, ręcznie wykonane z zaciszu kuchennym pierniki (przepis) lub (przepis) nalewki, kiszone cytryny, marmolady (przepis) , pickle (przepis) - te można przygotować stosunkowo wcześnie, sól aromatyzowaną (przepis), suche mieszanki na ciasteczka lub brownie, solony karmel, domowe mieszanki przypraw (np dukkah), to pomysł na tak zwany ostatni dzwonek, zawsze sprawią mnóstwo radości. 

Składniki na 20 szt. ciasteczek i na 1 słoik:
Czas przygotowania: 10 min


1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka górskich  płatków owsianych 
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 cukru kryształ
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonej żurawiny























Przygotowanie:

1. Potrzebujemy ładny ok 1,5 l słoik, układamy warstwami wszystkie suche składniki, według podanej kolejności, podrzucamy najbliższym pod choinkę wraz z błyskiem pierwszej gwiazdki ;) Do prezentu załączamy odręczną notatkę o sposobie przygotowania ciasteczek: 
Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj 150 g roztopionego masła, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 roztrzepane jajko. Całość mieszaj, roluj kulki, układaj na blaszce, lekko je spłaszcz. Piecz w 180 stopniach ok 10 min. Smacznego!

Kulinarnym prezentom ja mówię zdecydowane tak! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Co za pomysl na pezent... bajkowo :)
Agata Broncel pisze…
Oj ucieszyłabym się z takiego prezentu :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.