Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki w czekoladzie z konfiturą

Mieszczki toruńskie przeróżne grzeszki miały na sumieniu. Jedna z nich in mieniem Katarzyna, trudniła się wypiekaniem łakoci dla rycerzy krzyżackich. Jeden z nich, szczególnie wpadł jej w oko, toteż postanowiła go uwieść. W tajemnicy, do swych wypieków poczęła dosypywać pieprzu, imbiru, cynamonu...a co z tego mogło wyjść wiek każdy kto choć raz spróbował prawdziwego słodko-wytrawnego piernika, moje maleńkie korzenne gwiazdki  ze złotym pyłem przypadną Wam do gustu od pierwszego kęsa, a w sekrecie Wam powiem, że w środku skrywają tajemniczą śliwkową niespodziankę....




























Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania:


500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta przyprawy curry
słoiczek konfitury śliwkowej
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
złoty spray jadalny (ja użyłam firmy Wilton)


Przygotowanie:



1. Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawić na średniej mocy palnika, żeby się nie spalił i nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel będzie pryskać. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, curry i pieprz, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
2. Do miski miksera przesiać mąkę pszenną  z sodą oczyszczoną, dodać jajko i masło. Wlewamy wystudzoną mieszankę miodową i miksujemy do połączenia się składników.  Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, na grubość ok 2 mm, wycinamy gwiazdki, na środku nakładamy ok 1/2 ilości konfitury śliwkowej, przykrywamy drugą gwiazdką i dociskamy lekko brzegi, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce
5. Polewa - masło rozpuszczamy z czekolada, możne zrobić to w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (ja preferuję mikrofalówkę ok 1 i 1/2 min na 900W) zimne pierniczki smarujemy czekoladą i pryskamy złotym barwnikiem w spray, pozostawiamy do zastygnięcia na ok 1 godzinę
6. Pierniczki chowamy do szczelnie zamkniętej puszki, można dodać do puszki pokrojone kawałki jabłek, pierniczki będę chłonęły wilgoć z owoców, jabłka należy wymieniać co kilka dni, żeby szybciej zmiękły pieniki można również  pozostawiać w wilgotnym pomieszczeniu niech chłoną wilgoć z powietrza.


Mocno korzenne, z śliwką konfiturą i czekoladą oprószone złotem! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

J. pisze…
jakież one są piękne:D ten złoty spray... musze się zaopatrzyć w niego jak najszybciej bo cudnie to wygląda:))
Asa_6niebo pisze…
przepiękne, ten złoty pył cudny, chyba tez sobie kupie taki
- spoonstories- pisze…
The recipe is very interesting! And the photos are great!I love that spray!!
Michał Petryna pisze…
Pięknie to wygląda...dlaczego muszę czekać aż 10 dni aby je skonsumować ?!? Nie mogę się doczekać :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo wszystkim dziękuję za miłe komentarze! Już nie 10 a zaledwie 6 ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.