Mieszczki toruńskie przeróżne grzeszki miały na sumieniu. Jedna z nich in mieniem Katarzyna, trudniła się wypiekaniem łakoci dla rycerzy krzyżackich. Jeden z nich, szczególnie wpadł jej w oko, toteż postanowiła go uwieść. W tajemnicy, do swych wypieków poczęła dosypywać pieprzu, imbiru, cynamonu...a co z tego mogło wyjść wiek każdy kto choć raz spróbował prawdziwego słodko-wytrawnego piernika, moje maleńkie korzenne gwiazdki ze złotym pyłem przypadną Wam do gustu od pierwszego kęsa, a w sekrecie Wam powiem, że w środku skrywają tajemniczą śliwkową niespodziankę....
Składniki na ok 50 szt
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta przyprawy curry
słoiczek konfitury śliwkowej
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
złoty spray jadalny (ja użyłam firmy Wilton)
1. Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawić na średniej mocy palnika, żeby się nie spalił i nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel będzie pryskać. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, curry i pieprz, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
2. Do miski miksera przesiać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, dodać jajko i masło. Wlewamy wystudzoną mieszankę miodową i miksujemy do połączenia się składników. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, na grubość ok 2 mm, wycinamy gwiazdki, na środku nakładamy ok 1/2 ilości konfitury śliwkowej, przykrywamy drugą gwiazdką i dociskamy lekko brzegi, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce
5. Polewa - masło rozpuszczamy z czekolada, możne zrobić to w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (ja preferuję mikrofalówkę ok 1 i 1/2 min na 900W) zimne pierniczki smarujemy czekoladą i pryskamy złotym barwnikiem w spray, pozostawiamy do zastygnięcia na ok 1 godzinę
6. Pierniczki chowamy do szczelnie zamkniętej puszki, można dodać do puszki pokrojone kawałki jabłek, pierniczki będę chłonęły wilgoć z owoców, jabłka należy wymieniać co kilka dni, żeby szybciej zmiękły pieniki można również pozostawiać w wilgotnym pomieszczeniu niech chłoną wilgoć z powietrza.
Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta przyprawy curry
słoiczek konfitury śliwkowej
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
złoty spray jadalny (ja użyłam firmy Wilton)
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawić na średniej mocy palnika, żeby się nie spalił i nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel będzie pryskać. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, curry i pieprz, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
2. Do miski miksera przesiać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, dodać jajko i masło. Wlewamy wystudzoną mieszankę miodową i miksujemy do połączenia się składników. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, na grubość ok 2 mm, wycinamy gwiazdki, na środku nakładamy ok 1/2 ilości konfitury śliwkowej, przykrywamy drugą gwiazdką i dociskamy lekko brzegi, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce
5. Polewa - masło rozpuszczamy z czekolada, możne zrobić to w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (ja preferuję mikrofalówkę ok 1 i 1/2 min na 900W) zimne pierniczki smarujemy czekoladą i pryskamy złotym barwnikiem w spray, pozostawiamy do zastygnięcia na ok 1 godzinę
6. Pierniczki chowamy do szczelnie zamkniętej puszki, można dodać do puszki pokrojone kawałki jabłek, pierniczki będę chłonęły wilgoć z owoców, jabłka należy wymieniać co kilka dni, żeby szybciej zmiękły pieniki można również pozostawiać w wilgotnym pomieszczeniu niech chłoną wilgoć z powietrza.
Mocno korzenne, z śliwką konfiturą i czekoladą oprószone złotem!



Komentarze