Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki w czekoladzie z konfiturą

Mieszczki toruńskie przeróżne grzeszki miały na sumieniu. Jedna z nich in mieniem Katarzyna, trudniła się wypiekaniem łakoci dla rycerzy krzyżackich. Jeden z nich, szczególnie wpadł jej w oko, toteż postanowiła go uwieść. W tajemnicy, do swych wypieków poczęła dosypywać pieprzu, imbiru, cynamonu...a co z tego mogło wyjść wiek każdy kto choć raz spróbował prawdziwego słodko-wytrawnego piernika, moje maleńkie korzenne gwiazdki  ze złotym pyłem przypadną Wam do gustu od pierwszego kęsa, a w sekrecie Wam powiem, że w środku skrywają tajemniczą śliwkową niespodziankę....




























Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania:


500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta przyprawy curry
słoiczek konfitury śliwkowej
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
złoty spray jadalny (ja użyłam firmy Wilton)


Przygotowanie:



1. Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru, karmelizujemy (pozostawić na średniej mocy palnika, żeby się nie spalił i nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel będzie pryskać. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, curry i pieprz, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
2. Do miski miksera przesiać mąkę pszenną  z sodą oczyszczoną, dodać jajko i masło. Wlewamy wystudzoną mieszankę miodową i miksujemy do połączenia się składników.  Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temp. pokojowej.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, na grubość ok 2 mm, wycinamy gwiazdki, na środku nakładamy ok 1/2 ilości konfitury śliwkowej, przykrywamy drugą gwiazdką i dociskamy lekko brzegi, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce
5. Polewa - masło rozpuszczamy z czekolada, możne zrobić to w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (ja preferuję mikrofalówkę ok 1 i 1/2 min na 900W) zimne pierniczki smarujemy czekoladą i pryskamy złotym barwnikiem w spray, pozostawiamy do zastygnięcia na ok 1 godzinę
6. Pierniczki chowamy do szczelnie zamkniętej puszki, można dodać do puszki pokrojone kawałki jabłek, pierniczki będę chłonęły wilgoć z owoców, jabłka należy wymieniać co kilka dni, żeby szybciej zmiękły pieniki można również  pozostawiać w wilgotnym pomieszczeniu niech chłoną wilgoć z powietrza.


Mocno korzenne, z śliwką konfiturą i czekoladą oprószone złotem! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

J. pisze…
jakież one są piękne:D ten złoty spray... musze się zaopatrzyć w niego jak najszybciej bo cudnie to wygląda:))
Asa_6niebo pisze…
przepiękne, ten złoty pył cudny, chyba tez sobie kupie taki
The recipe is very interesting! And the photos are great!I love that spray!!
Unknown pisze…
Pięknie to wygląda...dlaczego muszę czekać aż 10 dni aby je skonsumować ?!? Nie mogę się doczekać :)
słodki kompromis pisze…
Bardzo wszystkim dziękuję za miłe komentarze! Już nie 10 a zaledwie 6 ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi