Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze pierniczki


"Dawno, dawno temu Jaś i Małgosia dali się zwabić złej czarownicy do domku na kurzej stopce. Nie mogli się jej oprzeć, gdyż chatka była cała z piernika."  - Nic dziwnego, sama nie potrafię oderwać się w wigilijny wieczór od puszki wypełnionej tymi korzennymi maleństwami.  Unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak na tyle niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Piernik jest jednym z najstarszych ciast; to synonim zdrowia i szczęścia. Dawniej, z powodu niedostępności składników (głównie miodu i przypraw korzennych, które były towarami luksusowymi) był wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego.  Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny oznaczającego pieprzny, w dawnych czasach stanowił on wiano panny młodej, im dłużej leżakował, tym był cenniejszy. Kuszące smakiem i intensywnym aromatem pierniki są prawdziwą ozdobą bożonarodzeniowych stołów. Podstawowymi składnikami tego smakowitego wypieku są: mąka żytnia lub pszenna, mleko, miód i nadające charakterystyczny smak - przyprawy korzenne. Istnieje wiele odmian piernika. Od dużych bloków, po małe pierniki w różnych kształtach; glazurowane, w czekoladzie lub nadziewane marmoladą.W dawnych czasach piernik był towarem eksportowym, dlatego też jest bardzo trwałym wyrobem, można go przechowywać do kilku miesięcy. Z uwagi na zawartość glukozy, fruktozy, miodu i przypraw korzennych uważano że ma zbawienny wpływ na organizm człowieka i w średniowieczu sprzedawano go w aptekach jako środek leczniczy poprawiający trawienie. Przyprawy najczęściej dodawane do piernika to przede wszystkim: cynamon, goździki, imbir i gałka muszkatołowa, ja wzbogacam moje pierniki szczyptą pieprzu i curry, nadaje to im prawdziwego orientu. Zatem do pierników, czas ucieka!


Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania: 30 min + 30 min oczekiwanie

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy piernikowej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta przyprawy curry
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
1 jajo + 1 dodatkowo do smarowania
ok 1/4 szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Lukier (mieszanina cukru pudru, odrobiny wody i soku z cytryny) lub polewa z roztopionej białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady.













Przygotowanie:

1. W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawy i cukier
2. Miód podgrzewamy w rondelku, dolewamy do mieszaniny mąki i przypraw, rozcieramy palcami lub nożem, dodajemy masło i jajko, na koniec stopniowo dolewamy lekko ciepłe mleko, możliwe że całe mleko nie będzie potrzebne, konsystencja nie może być kleista, ale gładka i plastyczna
3. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy na ok 30 minut
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość ok 1 cm, wycinamy dowolne kształty
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
6. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 8 minut
7. Dekorujemy dowolnie lukrem lub czekoladą 

Uwagi:

1. Nie rozwałkowujemy ciasta zbyt cienko, gdyż pierniczki za bardzo się wysuszą i nie zmiękną już
2. Nie podsypujemy ciasta zbytnio mąkę podczas wałkowania, stwardnieją
3. Nie przekraczamy limitu pieczenia, pierniki po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją w miarę stygnięcia
4. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ok 3-4 tygodni, aby przyspieszyć proces zmiękczania do puszki wkładamy obrane kawałki jabłek, wymieniamy je co kilka dni żeby nie spleśniały, pieniki będą chłonęły wilgoć owoców
5. Pierniki dekorujemy kiedy już zmiękną 

Najlepsze, tradycyjne, bardzo korzenne pierniczki! 



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Pierniczki z ciemnej mąki - oj muszę ich wypróbować !!
gin pisze…
Piękne zdjęcia :)
A pierniczki wyszły Ci prześliczne :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, pierniczki trzeba koniecznie wypróbować! Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy pisze…
Dopiero rozpoczynam moją przygodę z kuchnią....dobrze zrozumiałam, że pierniczki dekorujemy dopiero na sam koniec, tuż przed wyjęciem z puszki?
Anna Petryna pisze…
Zgadza się, dekorujemy przed podaniem, wtedy dekoracja nie ulegnie zniekształceniu (np polewa czekoladowa siwieje kiedy jest dłużej przechowywana) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler