Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze pierniczki


"Dawno, dawno temu Jaś i Małgosia dali się zwabić złej czarownicy do domku na kurzej stopce. Nie mogli się jej oprzeć, gdyż chatka była cała z piernika."  - Nic dziwnego, sama nie potrafię oderwać się w wigilijny wieczór od puszki wypełnionej tymi korzennymi maleństwami.  Unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak na tyle niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Piernik jest jednym z najstarszych ciast; to synonim zdrowia i szczęścia. Dawniej, z powodu niedostępności składników (głównie miodu i przypraw korzennych, które były towarami luksusowymi) był wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego.  Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny oznaczającego pieprzny, w dawnych czasach stanowił on wiano panny młodej, im dłużej leżakował, tym był cenniejszy. Kuszące smakiem i intensywnym aromatem pierniki są prawdziwą ozdobą bożonarodzeniowych stołów. Podstawowymi składnikami tego smakowitego wypieku są: mąka żytnia lub pszenna, mleko, miód i nadające charakterystyczny smak - przyprawy korzenne. Istnieje wiele odmian piernika. Od dużych bloków, po małe pierniki w różnych kształtach; glazurowane, w czekoladzie lub nadziewane marmoladą.W dawnych czasach piernik był towarem eksportowym, dlatego też jest bardzo trwałym wyrobem, można go przechowywać do kilku miesięcy. Z uwagi na zawartość glukozy, fruktozy, miodu i przypraw korzennych uważano że ma zbawienny wpływ na organizm człowieka i w średniowieczu sprzedawano go w aptekach jako środek leczniczy poprawiający trawienie. Przyprawy najczęściej dodawane do piernika to przede wszystkim: cynamon, goździki, imbir i gałka muszkatołowa, ja wzbogacam moje pierniki szczyptą pieprzu i curry, nadaje to im prawdziwego orientu. Zatem do pierników, czas ucieka!


Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania: 30 min + 30 min oczekiwanie

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy piernikowej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta przyprawy curry (opcjonalnie)
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
1 jajo + 1 dodatkowo do smarowania
ok 1/4 szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Lukier (mieszanina cukru pudru, odrobiny wody i soku z cytryny) lub polewa z roztopionej białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady.













Przygotowanie:

1. W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawy i cukier
2. Miód podgrzewamy w rondelku, dolewamy do mieszaniny mąki i przypraw, rozcieramy palcami lub nożem, dodajemy masło i jajko, na koniec stopniowo dolewamy lekko ciepłe mleko, możliwe że całe mleko nie będzie potrzebne, konsystencja nie może być kleista, ale gładka i plastyczna
3. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy na ok 30 minut
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką, na grubość ok 1 cm, wycinamy dowolne kształty
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
6. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 8 minut
7. Dekorujemy dowolnie lukrem lub czekoladą 

Uwagi:

1. Nie rozwałkowujemy ciasta zbyt cienko, gdyż pierniczki za bardzo się wysuszą i nie zmiękną już
2. Nie podsypujemy ciasta zbytnio mąkę podczas wałkowania, stwardnieją
3. Nie przekraczamy limitu pieczenia, pierniki po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją w miarę stygnięcia
4. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ok 3-4 tygodni, aby przyspieszyć proces zmiękczania do puszki wkładamy obrane kawałki jabłek, wymieniamy je co kilka dni żeby nie spleśniały, pieniki będą chłonęły wilgoć owoców
5. Pierniki dekorujemy kiedy już zmiękną 

Najlepsze, tradycyjne, bardzo korzenne pierniczki! 



















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Pierniczki z ciemnej mąki - oj muszę ich wypróbować !!
gin pisze…
Piękne zdjęcia :)
A pierniczki wyszły Ci prześliczne :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję, pierniczki trzeba koniecznie wypróbować! Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy pisze…
Dopiero rozpoczynam moją przygodę z kuchnią....dobrze zrozumiałam, że pierniczki dekorujemy dopiero na sam koniec, tuż przed wyjęciem z puszki?
Rak chodzi wspak pisze…
Zgadza się, dekorujemy przed podaniem, wtedy dekoracja nie ulegnie zniekształceniu (np polewa czekoladowa siwieje kiedy jest dłużej przechowywana) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.