Przejdź do głównej zawartości

Buraczane ciasto czekoladowe z gruszkami

Owoce od zawsze znajdowały zastosowanie w cukiernictwie, jednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii, dyniowe bułeczki,  dyniowe ciasto czekoladowe, oraz cudowny sernik dyniowy,  teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) 


Składniki 

Czas przygotowania: 60 min

85 g gorzkiej czekolady
3 jajka
300 g brązowego cukru
200 ml oleju rzepakowego
300 g ugotowanych buraków
1 laska wanilii
30 g gorzkiego kakao
200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 mniejsze gruszki 
























Przygotowanie:

 



1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
3. Obrane buraki blendujemy na gładkie pure
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali
5. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej, do ubitej masy dodajemy pure z buraka, wyłuskane nasionka z laski wanilii oraz rozpuszczoną czekoladę, mieszamy tylko do połączenia się składników 
6. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta, krótko łączymy 
7. Formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto do formy 
8. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki i układamy je na wierzchu ciasta
9. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok 50 min, do tzw suchego patyczka












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kamciss pisze…
Jestem bardzo ciekawa smaku! Wygląda pysznie :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie - http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/ :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler