Składniki na ok 15 bułeczek
Czas przygotowania: 3 h
Ciasto
3/4 szklanki ciepłego mleka 3%
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
1 szklanka pure dyniowego
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
3 jajka
1 łyżeczka soli
6 szklanek mąki pszennej
Nadzienie
1/2 szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, kiedy zmięknie miksujemy na pure
2. Ciasto - 3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut
3. W misce miksera ucieramy na jednolitą masę pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli
4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy aż mąka zupełnie się połączy z pozostałymi składnikami, następnie dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do czasu aż masa stanie się jednolita, ale dość klejąca
5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny
6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rozpuszczamy w rondelku, trzymamy na ogniu aż masło zacznie się rumienić i pachnieć orzechami, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna brązowe drobinki, uważamy, żeby nie spalić masła, masło odstawiamy do całkowitego wystygnięcia'
7. W miseczce mieszamy cukier z wszystkimi przyprawami
8. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm
9. Prostokąt smarujemy zrumienionym masłem i posypujemy obficie cukrem z przyprawami, teraz zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, dość ciasno, następnie ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, powstałe bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy pomiędzy bułeczkami ok 2 cm wolnej przestrzeni, bułeczki będą jeszcze rosły, odstawiamy blachy z bułeczkami do wyrośnięcia na ok 60 min, przykrywamy folią spożywczą
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim wierzch bułeczek i pieczemy ok 25 minut
Dodatkowo
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
Komentarze
Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/