Przejdź do głównej zawartości

Muffinki dyniowo-śliwkowe

Drodzy czytelnicy Słodkiego Kompromisu, rywalizacja dodaje wiatru w żagle, ja czuję ten wiatr codziennie dzięki Wam, to wasza obecność na stronach blogu i wasze komentarze uskrzydlają mnie i stawiają, że odnajduję w sobie siłę aby codziennie wysyłać w Waszym kierunku kulinarną wiadomość. Chęć zmierzenia się z liczną konkurencją pchnęła mnie do wzięcia udziału w konkursie Olympusa na kreatywne babki, w związku z tym nieśmiało proszę o głosowanie na dyniowo-śliwkowe muffinki Słodkiego Kompromisu, głos można oddać na stronie organizatora  konkursu http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23. Wszystkim z góry dziękuje za głosy, a tymczasem zapraszam na dyniowe muffinki, doskonale nadadzą się na Halloweenowe  przyjęcie ;)






Składniki na 12 sztuk
Czas przygotowania: 15 min + 20 min pieczenie



200 g pure z upieczonej dyni*
300 g mąki pszennej
170 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
2 jajka
60 ml maślanki
150 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g suszonych śliwek


Dodatkowo


1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady

*500 g dyni ze skórą, bez pestek, kroimy w duże kawałki i pieczemy przez ok 1 godzinę w temperaturze 200 stopni, następnie wydrążamy łyżką i blendujemy na pure




Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli, dodajemy cukier oraz startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy
3. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, ekstrakt wanilii, pure z dyni, maślankę i stopione masło
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, robimy to szybko, jedynie do połączenia się składników, nie mieszamy ciasta zbyt długo, na sam koniec dorzucamy posiekane drobno suszone śliwki
5. Ciasto wykładamy do papilotek i pieczemy ok 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy ser mascarpone, miksujemy krótko, czekoladę grubo siekamy
7. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem mascarpone i gorzką czekoladą


Dyniowo-śliwkowe muffinki z pomarańczowym akcentem i kremem mascarpone! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Zdjęcia są cudne :) A muffinki musiały być pyszne :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję bardzo, jeszcze dwie zostały, smakują również na drugi dzień ;)Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler