Przejdź do głównej zawartości

Muffinki dyniowo-śliwkowe

Drodzy czytelnicy Słodkiego Kompromisu, rywalizacja dodaje wiatru w żagle, ja czuję ten wiatr codziennie dzięki Wam, to wasza obecność na stronach blogu i wasze komentarze uskrzydlają mnie i stawiają, że odnajduję w sobie siłę aby codziennie wysyłać w Waszym kierunku kulinarną wiadomość. Chęć zmierzenia się z liczną konkurencją pchnęła mnie do wzięcia udziału w konkursie Olympusa na kreatywne babki, w związku z tym nieśmiało proszę o głosowanie na dyniowo-śliwkowe muffinki Słodkiego Kompromisu, głos można oddać na stronie organizatora  konkursu http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/23. Wszystkim z góry dziękuje za głosy, a tymczasem zapraszam na dyniowe muffinki, doskonale nadadzą się na Halloweenowe  przyjęcie ;)






Składniki na 12 sztuk
Czas przygotowania: 15 min + 20 min pieczenie



200 g pure z upieczonej dyni*
300 g mąki pszennej
170 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
2 jajka
60 ml maślanki
150 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g suszonych śliwek


Dodatkowo


1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady

*500 g dyni ze skórą, bez pestek, kroimy w duże kawałki i pieczemy przez ok 1 godzinę w temperaturze 200 stopni, następnie wydrążamy łyżką i blendujemy na pure




Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli, dodajemy cukier oraz startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy
3. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, ekstrakt wanilii, pure z dyni, maślankę i stopione masło
4. Łączymy składniki suche z mokrymi, robimy to szybko, jedynie do połączenia się składników, nie mieszamy ciasta zbyt długo, na sam koniec dorzucamy posiekane drobno suszone śliwki
5. Ciasto wykładamy do papilotek i pieczemy ok 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy ser mascarpone, miksujemy krótko, czekoladę grubo siekamy
7. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem mascarpone i gorzką czekoladą


Dyniowo-śliwkowe muffinki z pomarańczowym akcentem i kremem mascarpone! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Zdjęcia są cudne :) A muffinki musiały być pyszne :)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję bardzo, jeszcze dwie zostały, smakują również na drugi dzień ;)Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.