Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z cukinią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Za oknem ostatnie ciepłe promienie słońca ogrzewają ziemię, coraz częściej rano mój ogród pokrywa warstwa szronu, zamrażając opadłe na trawnik liście w ciekawym kształcie. Ogród wydaje się szykować do zimowego snu. Coraz częściej na gałęziach brzóz widuję sójki, one zawsze kojarzą mi się z jesienno-zimową aurą. Spoglądam melancholijnie przez zimną i lekko oszronioną szybę, w dłoni dzierżę kubek gorącej, mlecznej kawy, zastanawiam się nad właśnie rozpoczynającym się dniem i nagle nachodzi mnie nieodparta czekoladowa pokusa, z zakamarków kredensu wyłuskuję srebrne zawiniątko. Szelest opakowania natychmiast przywołuje do mnie, jeszcze otumanionego snem psa, siada przy mnie opierając zimny nos o moją bosą stopę. Rozkoszując się aksamitnym smakiem rozpływającej się na języku mlecznej czekolady czują jak wzrastający poziom endorfin wyzwala we mnie siły witalne, a pies dochodzi niepocieszony i kładzie się pod lodówką. Śmiało mogę powiedzieć, że jestem czekoladocholiczką, pochłaniam jej ogromne ilości i jest dla mnie podstawą słodkiej kuchni. Dodatek warzywny do ciast z pewnością Was nie zaskoczy, marchew, dynia i cukinia są neutralne w smaku i utrzymują wilgotność ciasta, zachęcam do skosztowania. 




Składniki na tortownicę o śr 24 cm
Czas przygotowania 20 min + 60 min pieczenie

115 g miękkiego masła
1/2 szklani oleju rzepakowego 
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
300 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 szklanki startej na grubych okach cukinii
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa

40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
duża garść migdałów w słupkach 





Przygotowanie:

1. W misce miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę, stopniowo dolewamy olej i wciąż miksujemy
2. Dodajemy cukier, wanilię, sodę. proszek i szczyptę soli, nadal ucieramy mikserem
3. Nadal ubijając dodajemy po jednym jajku
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
5. Do ciasta dodajemy mąkę na przemian z jogurtem, wsypujemy kakao i kawę, na sam koniec dodajemy posiekaną grubo gorzką czekoladę i startą cukinię, mieszamy całość szpatułką, nie mikserem
6. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 60 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka, ciasto należy kontrolować gdyż może być gotowe chwilę wcześniej jak również chwilę później od podanego czasu pieczenia
7. Polewa - rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, zimne ciasto polewamy polewą i posypujemy migdałami

Zaskakująco wilgotne, ale lekkie zarazem ciasto mocno czekoladowe! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

J. pisze…
Coraz popularniejsze to ciasto z cukinią a ja wciąż nie mam odwagi go zrobić. A wygląda przepięknie!:))
Naprawdę warto, nie trzeba się obawiać tej cukinii w towarzystwie czekolady, jest praktycznie niewyczuwalna, a daje pożądaną wilgotność ciasta, nawet po kilku dniach ;)
Pozdrawiam
gin pisze…
Wygląda fantastycznie - mocno czekoladowe, cudownie wilgotne... Poezja :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler