Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z cukinią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Za oknem ostatnie ciepłe promienie słońca ogrzewają ziemię, coraz częściej rano mój ogród pokrywa warstwa szronu, zamrażając opadłe na trawnik liście w ciekawym kształcie. Ogród wydaje się szykować do zimowego snu. Coraz częściej na gałęziach brzóz widuję sójki, one zawsze kojarzą mi się z jesienno-zimową aurą. Spoglądam melancholijnie przez zimną i lekko oszronioną szybę, w dłoni dzierżę kubek gorącej, mlecznej kawy, zastanawiam się nad właśnie rozpoczynającym się dniem i nagle nachodzi mnie nieodparta czekoladowa pokusa, z zakamarków kredensu wyłuskuję srebrne zawiniątko. Szelest opakowania natychmiast przywołuje do mnie, jeszcze otumanionego snem psa, siada przy mnie opierając zimny nos o moją bosą stopę. Rozkoszując się aksamitnym smakiem rozpływającej się na języku mlecznej czekolady czują jak wzrastający poziom endorfin wyzwala we mnie siły witalne, a pies dochodzi niepocieszony i kładzie się pod lodówką. Śmiało mogę powiedzieć, że jestem czekoladocholiczką, pochłaniam jej ogromne ilości i jest dla mnie podstawą słodkiej kuchni. Dodatek warzywny do ciast z pewnością Was nie zaskoczy, marchew, dynia i cukinia są neutralne w smaku i utrzymują wilgotność ciasta, zachęcam do skosztowania. 




Składniki na tortownicę o śr 24 cm
Czas przygotowania 20 min + 60 min pieczenie

115 g miękkiego masła
1/2 szklani oleju rzepakowego 
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
300 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 szklanki startej na grubych okach cukinii
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa

40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
duża garść migdałów w słupkach 





Przygotowanie:

1. W misce miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę, stopniowo dolewamy olej i wciąż miksujemy
2. Dodajemy cukier, wanilię, sodę. proszek i szczyptę soli, nadal ucieramy mikserem
3. Nadal ubijając dodajemy po jednym jajku
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
5. Do ciasta dodajemy mąkę na przemian z jogurtem, wsypujemy kakao i kawę, na sam koniec dodajemy posiekaną grubo gorzką czekoladę i startą cukinię, mieszamy całość szpatułką, nie mikserem
6. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 60 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka, ciasto należy kontrolować gdyż może być gotowe chwilę wcześniej jak również chwilę później od podanego czasu pieczenia
7. Polewa - rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, zimne ciasto polewamy polewą i posypujemy migdałami

Zaskakująco wilgotne, ale lekkie zarazem ciasto mocno czekoladowe! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

J. pisze…
Coraz popularniejsze to ciasto z cukinią a ja wciąż nie mam odwagi go zrobić. A wygląda przepięknie!:))
Naprawdę warto, nie trzeba się obawiać tej cukinii w towarzystwie czekolady, jest praktycznie niewyczuwalna, a daje pożądaną wilgotność ciasta, nawet po kilku dniach ;)
Pozdrawiam
gin pisze…
Wygląda fantastycznie - mocno czekoladowe, cudownie wilgotne... Poezja :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.