Przejdź do głównej zawartości

Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym

Spacerując deptakiem wzdłuż placu targowego nie mogę się  nadziwić prostocie i wdziękowi z jakim jesień używa swojej palety kolorów. Stragany wciąż jeszcze uginają się pod ciężarem ostatnich węgierek, słodkich, letnich pomidorów, tajemniczo barwionych bakłażanów, błyszczących w słońcu papryk  i ogromnych krzaków silnie karbowanego, najcudowniejszego jarmużu. Mój wzrok przyciąga stoisko dyniowe, na kostkach siana ułożono jaskrawo pomarańczowe i uroczo nieidealne dynie, obok dyniowych dziwolągów postawiono wypchane po brzegi parciane worki z szeleszczącą cebulą. siedząca za nimi korpulentna kobieta uśmiecha się porozumiewawczo do sprzedawcy stoiska na przeciwległej alejce targowej.  Jeśli sernik dyniowy nie znalazł się jeszcze w Waszym jesiennym kanonie potraw niezapomnianych to koniecznie musicie nadrobić zaległości. 



Składniki na formę 25 cm śr
Czas przygotowania: 60 min + 120 min pieczenie + 12 h chłodzenie


Sernik

2 szklanki pure dyniowego*
500 g sera mascarpone
600 g twarogu trzykrotnie mielonego 
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
5 jaj
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 pomarańczy
*kawałki dyni pieczemy ok 1 h w 200 stopniach, następnie miksujemy na pure













inspiracja "Kwestia smaku" z moimi zmianami 



Mus śliwkowy


200 g śliwek (świeże lub mrożone poza sezonem)
cukier do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Spód

ok 200 g owsianych ciasteczek z czekoladą
2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
2. Masa serowa - pure z dyni odcisnąć i odmierzyć 2 szklanki, ser ucieramy mikserem aż nabierze gładkiej konsystencji, łączymy z mascarpone, startą skórką z pomarańczy, cukrem, przyprawami i mąką, miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu kilka sekund, łączymy ze śmietaną
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do głębokiej foremki nalewamy wrzącej wody i wstawiamy ją na najniższe piętro piekarnika 
4. Mus śliwkowy - wypestkowane śliwki, (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) dodajemy do rondelka, dolewamy ok 1/4 szklanki wody i cukier, gotujemy na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać, dodajemy cynamon i miksujemy, jeśli trzeba dosładzamy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody i dolewamy do musu, mieszamy aż lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia
5.  Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek, na wierzchu rozprowadzamy patyczkiem mus śliwkowy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 2 godziny
6. Sernik studzimy stopniowo, otwierając drzwi i pozostawiając sernik w piekarniku, kiedy 
wystygnie wstawiamy sernik do lodówki na ok 12 h, bez przykrycia



Klasy jesiennych wypieków!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wygląda obłędnie! Chętnie wprosiłabym się na kawałek! :)
wedelka pisze…
Piękny kolor :))

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler