Przejdź do głównej zawartości

Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym

Spacerując deptakiem wzdłuż placu targowego nie mogę się  nadziwić prostocie i wdziękowi z jakim jesień używa swojej palety kolorów. Stragany wciąż jeszcze uginają się pod ciężarem ostatnich węgierek, słodkich, letnich pomidorów, tajemniczo barwionych bakłażanów, błyszczących w słońcu papryk  i ogromnych krzaków silnie karbowanego, najcudowniejszego jarmużu. Mój wzrok przyciąga stoisko dyniowe, na kostkach siana ułożono jaskrawo pomarańczowe i uroczo nieidealne dynie, obok dyniowych dziwolągów postawiono wypchane po brzegi parciane worki z szeleszczącą cebulą. siedząca za nimi korpulentna kobieta uśmiecha się porozumiewawczo do sprzedawcy stoiska na przeciwległej alejce targowej.  Jeśli sernik dyniowy nie znalazł się jeszcze w Waszym jesiennym kanonie potraw niezapomnianych to koniecznie musicie nadrobić zaległości. 



Składniki na formę 25 cm śr
Czas przygotowania: 60 min + 120 min pieczenie + 12 h chłodzenie


Sernik

2 szklanki pure dyniowego*
500 g sera mascarpone
600 g twarogu trzykrotnie mielonego 
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
5 jaj
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 pomarańczy
*kawałki dyni pieczemy ok 1 h w 200 stopniach, następnie miksujemy na pure













inspiracja "Kwestia smaku" z moimi zmianami 



Mus śliwkowy


200 g śliwek (świeże lub mrożone poza sezonem)
cukier do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Spód

ok 200 g owsianych ciasteczek z czekoladą
2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
2. Masa serowa - pure z dyni odcisnąć i odmierzyć 2 szklanki, ser ucieramy mikserem aż nabierze gładkiej konsystencji, łączymy z mascarpone, startą skórką z pomarańczy, cukrem, przyprawami i mąką, miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu kilka sekund, łączymy ze śmietaną
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do głębokiej foremki nalewamy wrzącej wody i wstawiamy ją na najniższe piętro piekarnika 
4. Mus śliwkowy - wypestkowane śliwki, (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) dodajemy do rondelka, dolewamy ok 1/4 szklanki wody i cukier, gotujemy na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać, dodajemy cynamon i miksujemy, jeśli trzeba dosładzamy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody i dolewamy do musu, mieszamy aż lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia
5.  Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek, na wierzchu rozprowadzamy patyczkiem mus śliwkowy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 2 godziny
6. Sernik studzimy stopniowo, otwierając drzwi i pozostawiając sernik w piekarniku, kiedy 
wystygnie wstawiamy sernik do lodówki na ok 12 h, bez przykrycia



Klasy jesiennych wypieków!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wygląda obłędnie! Chętnie wprosiłabym się na kawałek! :)
wedelka pisze…
Piękny kolor :))

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.