Przejdź do głównej zawartości

Ciasto dyniowe z czekoladą - proste i przepyszne!

Ciasto z serii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki.  Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne ciasto dyniowe, nadziane kawałkami czekolady, ma moją 100% rekomendację. Jesień to taki czas kiedy jedzenie poprawiające nastrój nabiera jeszcze większego wymiaru. Choć za oknem nie brakuje kolorów, to często odczuwamy zmęczenie i dopadają nas melancholijne nastroje, wtedy jak nic sprawdza się przytulny i cichy kąt w domu, gorąca kawa i coś pysznego do skubania. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, a to dzięki dyni, przygotowuje się natomiast w bardzo prosty sposób. 


Składniki
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie



1 jajko
1 szklanka pure z dyni (ok 300 g)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru białego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady min 70%
















Przygotowanie:




1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy na pure
2. W misce miksera umieszczamy jajo, obydwa rodzaje cukru, olej, śmietanę, przyprawy i pure z dyni, miksujemy całość
3. Klasyczną foremkę na keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól, mieszamy jedynie do połączenia się składników
5. Czekoladę siekamy, niezbyt drobno i dorzucamy do ciasta, całość przelewamy do przygotowanej foremki
6. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw suchego patyczka, pilnujemy ciasta nie zegara, wypiek może się upiec chwilę przed wskazanym czasem, lub potrzebować jeszcze kilku minut dłużej
7. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto ok 5 minut w foremce, następnie przenosimy na kratkę









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
a kiedy dodajemy jajko?

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.