Składniki
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie
1 jajko
1 szklanka pure z dyni (ok 300 g)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru białego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady min 70%
Przygotowanie:
1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy na pure
2. W misce miksera umieszczamy jajo, obydwa rodzaje cukru, olej, śmietanę, przyprawy i pure z dyni, miksujemy całość
3. Klasyczną foremkę na keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól, mieszamy jedynie do połączenia się składników
5. Czekoladę siekamy, niezbyt drobno i dorzucamy do ciasta, całość przelewamy do przygotowanej foremki
6. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw suchego patyczka, pilnujemy ciasta nie zegara, wypiek może się upiec chwilę przed wskazanym czasem, lub potrzebować jeszcze kilku minut dłużej
7. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto ok 5 minut w foremce, następnie przenosimy na kratkę
Komentarze