Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek

Jesień niespodziewanie powitała mnie chłodem, pomimo słonecznej aury w powietrzu wyczuwa się zapowiedź nieuchronnie nadchodzącej.....zimy, brrrr aż strach ja w ogóle wspominać. Tymczasem wróćmy do jesieni, podobno ma nas jeszcze miło zaskoczyć. Jesienią gustuję w zupach, choć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak  na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni. Przyrządzona już na dziesiątki sposobów wciąż kusi mnie żeby dodać do niej coś jeszcze,  żeby podbić smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami, z czerwoną pastą curry i ciecierzycą, z szafranem i grzybami, z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami.  





Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania : 60 min



1,5 kg dyni biały dzik*
500 g jabłek
3 ząbki czosnku
800-1 l bulionu
250 ml mleka kokosowego
ok 1 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
ok 1 łyżeczka suszonego tymianku
ok 4 kulki ziela angielskiego
oliwa z oliwek

Dodatkowo


ok 100 g pestek dyni
ok 100 g sera feta
ok 180 g boczku












Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy
3. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz
4. Kawałki dyni oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą i razem z czosnkiem pieczemy ok 30 min, następnie dodajemy kawałki jabłek i pieczemy kolejne 30-20 min
5. Boczek rumienimy na odrobinie oliwy, pestki dyni prażymy na suchej patelni, fetę kruszymy 
6. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni










* Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana w Europie. Jest świetna do serników i wszelkich ciast. Genialna do pieczenia z orzechowym dressingiem.












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
tej dyni jeszcze nie jadłam i dałabym wiele, aby móc ją gdzies kupic!
KK pisze…
pyszne połączenie!

zapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.