Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem dyniowa szafranem i grzybami

Zadziwiające jak szybko chłoniemy obce zwyczaje, myślę o celebracji świąt, o których jeszcze chwilę temu nikt w Polsce nie słyszał. Halloween przyjęło się u nas kilka lat temu i ma się w tej chwili całkiem dobrze, w sklepach już od początku października dynie witają nas od wejścia, zewsząd zaglądają halloweenowe maski i zabawne dekoracje, i nie ma w tym nic złego. Osobiście uważam, że mamy tak niewiele okazji do wspólnego świętowania, iż należy pieczołowicie celebrować każde święto, nawet te zapożyczone. Zakładam więc dziś czarny kapelusz wiedźmy, odstawiam w kąt na chwilę moją miotłę, a do czarnego kociołka wrzucam dynię oraz kilka diabelskich przypraw, mieszam, duszę znów mieszam, na koniec szatańskie grzyby, szczypta magii i czarów i zupa czarownicy wędruje na stół. Skusicie się? a może się boicie? ;) Udanego Halloween Wam życzę drodzy moi czytelnicy.
















Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 30 min


1 kg miąższu z dyni
1 cebula
4  łyżki masła
2-3 szklanek buliony warzywnego
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta nitek szafranu
200 g leśnych grzybów (mrożone lub świeże - kozaki, podgrzybki, kurki)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz







Przygotowanie:



1. Odcinamy górną część dyni, ostrym nożem wykrawamy ze środka część z pestkami, tej części nie używamy, następnie łyżką wydrążamy dynię zostawiając w koło ok 1 cm warstwę
2. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy w szerokim rondlu aż zmięknie
3. Wydrążony miąższ wrzucamy do podsmażonej cebuli, podsmażamy ok 10 minut
4. Zalewamy całość gorącym bulionem, dynia ma być lekko przykryta płynem, gotujemy do miękkości ok 15 min
5. Grzybki - kiedy zupa się gotuje oczyszczamy grzyby, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w plasterki, mniejsze zostawiamy w całości podsmażamy na 2 łyżka masła i 1 łyżce oliwy, powinny się ładnie zrumienić, do gotowych grzybów dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Kiedy dynia zmięknie miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy śmietanę, szafran, sól i pieprz do smaku
7. Zupę podajemy w wydrążonej dyni z dodatkiem podsmażonych grzybków

Moim zdaniem najlepsza jesienna kombinacja - dynia i grzyby!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.