Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem dyniowa szafranem i grzybami

Zadziwiające jak szybko chłoniemy obce zwyczaje, myślę o celebracji świąt, o których jeszcze chwilę temu nikt w Polsce nie słyszał. Halloween przyjęło się u nas kilka lat temu i ma się w tej chwili całkiem dobrze, w sklepach już od początku października dynie witają nas od wejścia, zewsząd zaglądają halloweenowe maski i zabawne dekoracje, i nie ma w tym nic złego. Osobiście uważam, że mamy tak niewiele okazji do wspólnego świętowania, iż należy pieczołowicie celebrować każde święto, nawet te zapożyczone. Zakładam więc dziś czarny kapelusz wiedźmy, odstawiam w kąt na chwilę moją miotłę, a do czarnego kociołka wrzucam dynię oraz kilka diabelskich przypraw, mieszam, duszę znów mieszam, na koniec szatańskie grzyby, szczypta magii i czarów i zupa czarownicy wędruje na stół. Skusicie się? a może się boicie? ;) Udanego Halloween Wam życzę drodzy moi czytelnicy.
















Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 30 min


1 kg miąższu z dyni
1 cebula
4  łyżki masła
2-3 szklanek buliony warzywnego
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta nitek szafranu
200 g leśnych grzybów (mrożone lub świeże - kozaki, podgrzybki, kurki)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz







Przygotowanie:



1. Odcinamy górną część dyni, ostrym nożem wykrawamy ze środka część z pestkami, tej części nie używamy, następnie łyżką wydrążamy dynię zostawiając w koło ok 1 cm warstwę
2. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy w szerokim rondlu aż zmięknie
3. Wydrążony miąższ wrzucamy do podsmażonej cebuli, podsmażamy ok 10 minut
4. Zalewamy całość gorącym bulionem, dynia ma być lekko przykryta płynem, gotujemy do miękkości ok 15 min
5. Grzybki - kiedy zupa się gotuje oczyszczamy grzyby, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w plasterki, mniejsze zostawiamy w całości podsmażamy na 2 łyżka masła i 1 łyżce oliwy, powinny się ładnie zrumienić, do gotowych grzybów dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Kiedy dynia zmięknie miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy śmietanę, szafran, sól i pieprz do smaku
7. Zupę podajemy w wydrążonej dyni z dodatkiem podsmażonych grzybków

Moim zdaniem najlepsza jesienna kombinacja - dynia i grzyby!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.