Zadziwiające jak szybko chłoniemy obce zwyczaje, myślę o celebracji świąt, o których jeszcze chwilę temu nikt w Polsce nie słyszał. Halloween przyjęło się u nas kilka lat temu i ma się w tej chwili całkiem dobrze, w sklepach już od początku października dynie witają nas od wejścia, zewsząd zaglądają halloweenowe maski i zabawne dekoracje, i nie ma w tym nic złego. Osobiście uważam, że mamy tak niewiele okazji do wspólnego świętowania, iż należy pieczołowicie celebrować każde święto, nawet te zapożyczone. Zakładam więc dziś czarny kapelusz wiedźmy, odstawiam w kąt na chwilę moją miotłę, a do czarnego kociołka wrzucam dynię oraz kilka diabelskich przypraw, mieszam, duszę znów mieszam, na koniec szatańskie grzyby, szczypta magii i czarów i zupa czarownicy wędruje na stół. Skusicie się? a może się boicie? ;) Udanego Halloween Wam życzę drodzy moi czytelnicy.
1 kg miąższu z dyni
1 cebula
4 łyżki masła
2-3 szklanek buliony warzywnego
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta nitek szafranu
200 g leśnych grzybów (mrożone lub świeże - kozaki, podgrzybki, kurki)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz
1. Odcinamy górną część dyni, ostrym nożem wykrawamy ze środka część z pestkami, tej części nie używamy, następnie łyżką wydrążamy dynię zostawiając w koło ok 1 cm warstwę
2. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy w szerokim rondlu aż zmięknie
3. Wydrążony miąższ wrzucamy do podsmażonej cebuli, podsmażamy ok 10 minut
4. Zalewamy całość gorącym bulionem, dynia ma być lekko przykryta płynem, gotujemy do miękkości ok 15 min
5. Grzybki - kiedy zupa się gotuje oczyszczamy grzyby, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w plasterki, mniejsze zostawiamy w całości podsmażamy na 2 łyżka masła i 1 łyżce oliwy, powinny się ładnie zrumienić, do gotowych grzybów dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Kiedy dynia zmięknie miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy śmietanę, szafran, sól i pieprz do smaku
7. Zupę podajemy w wydrążonej dyni z dodatkiem podsmażonych grzybków
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
1 kg miąższu z dyni
1 cebula
4 łyżki masła
2-3 szklanek buliony warzywnego
1/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta nitek szafranu
200 g leśnych grzybów (mrożone lub świeże - kozaki, podgrzybki, kurki)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Odcinamy górną część dyni, ostrym nożem wykrawamy ze środka część z pestkami, tej części nie używamy, następnie łyżką wydrążamy dynię zostawiając w koło ok 1 cm warstwę
2. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy w szerokim rondlu aż zmięknie
3. Wydrążony miąższ wrzucamy do podsmażonej cebuli, podsmażamy ok 10 minut
4. Zalewamy całość gorącym bulionem, dynia ma być lekko przykryta płynem, gotujemy do miękkości ok 15 min
5. Grzybki - kiedy zupa się gotuje oczyszczamy grzyby, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w plasterki, mniejsze zostawiamy w całości podsmażamy na 2 łyżka masła i 1 łyżce oliwy, powinny się ładnie zrumienić, do gotowych grzybów dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Kiedy dynia zmięknie miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy śmietanę, szafran, sól i pieprz do smaku
7. Zupę podajemy w wydrążonej dyni z dodatkiem podsmażonych grzybków
Moim zdaniem najlepsza jesienna kombinacja - dynia i grzyby!



Komentarze