Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonej dyni i papryki


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Te kolorowe i ciekawe w kształtach olbrzymy zasypały obecnie wszystkie stragany i działy warzywne, na pierwszy rzut oka mogą budzić pewną nieśmiałość, jednak po pokrojeniu dają się łatwo przyrządzić. Warto je wprowadzić do naszej kuchni, są neutralne w smaku i bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o zupy. Znacie już wykorzystanie dyni w farszu pierogowym, zupa również jest Wam zapewne doskonale znana, fantastyczne jest jednak to, iż można ją łączyć z innymi warzywami i zawsze wychodzi z tego coś dobrego. Dynia nie nadaje się jedynie do jedzenia na surowo. Ja kupuje dynię, obieram, kroję na kawałki i mrożę, doskonale sprawdza się kiedy w długie zimowe dni, najdzie mnie ochota na intensywnie pomarańczowy kolor zupy na moim talerzu. Nie wspomną już o dekoracyjnych właściwościach dyni, czy jest coś piękniejszego niż jesienny kosz z którego wesoło wychyla się kulfoniasta dynia piżmowa. 
































Składniki na 4-6 porcji

Czas przygotowania: 10 min + 40 pieczenie

1 czerwona papryka
500 g dyni po obraniu
4 pomidory
4 ząbki czosnku
ok 250 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
kilka kropel sosu worcestershire 
1 łyżka curry
1/2 szklanki mleczka kokosowego*
oliwa z oliwek
*można zastąpić śmietaną 30%


Do podania 


4 kromki chleba
2 ząbki czosnku


Przygotowanie

1. Pomidory przekrawamy na pół, wycinamy szypułkę, w miąższ wciskamy obrane ząbki czosnku, dynię obieramy i kroimy w większą kostkę, paprykę pozostawiamy w całości, wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą gruboziarnistą, szczyptą cukru i pieprzem, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, dynia musi być miękka 
2. Z upieczonych warzyw wyjmujemy paprykę, wkładamy ja do miski i szczelnie owijamy miskę folią spożywczą, zostawiamy na kilka minut aż skórka ładnie odejdzie, zdejmujemy całą skórę oraz gniazdo nasienne i wkładamy razem z resztą warzyw do blendera, stopniowo dolewamy bulion i miksujemy na gładką masę, dolewamy tyle bulionu żeby uzyskać pożądaną konsystencję, ja osobiście wolę zupy gęste,dolewamy również mleko kokosowe, doprawiamy curry, solą, pieprzem, sosem worcestershire, ewentualnie szczyptą cukru
3. Grzanki - chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor, chwilę przed końcem dodajemy na patelnię posiekane ząbki czosnku 

Zupa z pieczonych jesiennych warzyw z czosnkowymi grzankami!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi