Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonej dyni i papryki


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Te kolorowe i ciekawe w kształtach olbrzymy zasypały obecnie wszystkie stragany i działy warzywne, na pierwszy rzut oka mogą budzić pewną nieśmiałość, jednak po pokrojeniu dają się łatwo przyrządzić. Warto je wprowadzić do naszej kuchni, są neutralne w smaku i bardzo wdzięcznym tematem jeśli chodzi o zupy. Znacie już wykorzystanie dyni w farszu pierogowym, zupa również jest Wam zapewne doskonale znana, fantastyczne jest jednak to, iż można ją łączyć z innymi warzywami i zawsze wychodzi z tego coś dobrego. Dynia nie nadaje się jedynie do jedzenia na surowo. Ja kupuje dynię, obieram, kroję na kawałki i mrożę, doskonale sprawdza się kiedy w długie zimowe dni, najdzie mnie ochota na intensywnie pomarańczowy kolor zupy na moim talerzu. Nie wspomną już o dekoracyjnych właściwościach dyni, czy jest coś piękniejszego niż jesienny kosz z którego wesoło wychyla się kulfoniasta dynia piżmowa. 
































Składniki na 4-6 porcji

Czas przygotowania: 10 min + 40 pieczenie

1 czerwona papryka
500 g dyni po obraniu
4 pomidory
4 ząbki czosnku
ok 250 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
kilka kropel sosu worcestershire 
1 łyżka curry
1/2 szklanki mleczka kokosowego*
oliwa z oliwek
*można zastąpić śmietaną 30%


Do podania 


4 kromki chleba
2 ząbki czosnku


Przygotowanie

1. Pomidory przekrawamy na pół, wycinamy szypułkę, w miąższ wciskamy obrane ząbki czosnku, dynię obieramy i kroimy w większą kostkę, paprykę pozostawiamy w całości, wszystkie warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą gruboziarnistą, szczyptą cukru i pieprzem, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, dynia musi być miękka 
2. Z upieczonych warzyw wyjmujemy paprykę, wkładamy ja do miski i szczelnie owijamy miskę folią spożywczą, zostawiamy na kilka minut aż skórka ładnie odejdzie, zdejmujemy całą skórę oraz gniazdo nasienne i wkładamy razem z resztą warzyw do blendera, stopniowo dolewamy bulion i miksujemy na gładką masę, dolewamy tyle bulionu żeby uzyskać pożądaną konsystencję, ja osobiście wolę zupy gęste,dolewamy również mleko kokosowe, doprawiamy curry, solą, pieprzem, sosem worcestershire, ewentualnie szczyptą cukru
3. Grzanki - chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor, chwilę przed końcem dodajemy na patelnię posiekane ząbki czosnku 

Zupa z pieczonych jesiennych warzyw z czosnkowymi grzankami!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.