Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wracając znad morza zawsze zatrzymuję się przy przydrożnych straganach by kupić najcudowniejsze warzywa od rolników. Moją uwagę ściągają zaplatane warkocze z czosnku, papryczek chili, cebul,  zawsze przywożę taki do domu. Tym razem samochód zatrzymuję przy domu z czerwonej cegły, jak się później okazuje to dom sołtysa. Rosły mężczyzna wyłania się z żuka i podchodzi do mnie, szybkim rzutem oka ogarniam co mieści się w drewnianych skrzyniach. Dominują wczesna jabłka, śliwki i papryki, wybór pada jednak na dynię. "A kurki ma Pan?" - "Nam nie wolno handlować grzybami, to działka tych z lasu" - "To pan dorzuci jeszcze ten kolorowy warkocz, ten z papryczkami", dynia pod pachę i w drogę...


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 20 min + 10 min gotowanie

1 dynia Hokkaido
1 duża cebula
2 słodkie ziemniaki (bataty)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/4 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
250 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
garść pestek dyni

Do podania:

Grzanki lub makaron

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy w talarki, czosnek siekamy drobno
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy aż cebula stanie się szklista, dorzucamy pokrojone bataty, smażymy całość ok 10 minut
3. Dynię myjemy, przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy pestki (można je ususzyć) i kroimy w kostkę, dynia Hokkaido nie wymaga obierania, jej skórka jest miękka i cienka
4. Do warzyw dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną dynie, smażymy ok 5 minut, zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie, ok 15 minut
5. Zupę miksujemy partiami, dolewamy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
6. Podajemy z dodatkami lub bez 

Gęsta, delikatna w smaku o cudownym kolorze zupa z dyni!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).