Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wracając znad morza zawsze zatrzymuję się przy przydrożnych straganach by kupić najcudowniejsze warzywa od rolników. Moją uwagę ściągają zaplatane warkocze z czosnku, papryczek chili, cebul,  zawsze przywożę taki do domu. Tym razem samochód zatrzymuję przy domu z czerwonej cegły, jak się później okazuje to dom sołtysa. Rosły mężczyzna wyłania się z żuka i podchodzi do mnie, szybkim rzutem oka ogarniam co mieści się w drewnianych skrzyniach. Dominują wczesna jabłka, śliwki i papryki, wybór pada jednak na dynię. "A kurki ma Pan?" - "Nam nie wolno handlować grzybami, to działka tych z lasu" - "To pan dorzuci jeszcze ten kolorowy warkocz, ten z papryczkami", dynia pod pachę i w drogę...


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 20 min + 10 min gotowanie

1 dynia Hokkaido
1 duża cebula
2 słodkie ziemniaki (bataty)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/4 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
250 ml śmietany 30 %
sól, pieprz
garść pestek dyni

Do podania:

Grzanki lub makaron

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy w talarki, czosnek siekamy drobno
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy aż cebula stanie się szklista, dorzucamy pokrojone bataty, smażymy całość ok 10 minut
3. Dynię myjemy, przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy pestki (można je ususzyć) i kroimy w kostkę, dynia Hokkaido nie wymaga obierania, jej skórka jest miękka i cienka
4. Do warzyw dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną dynie, smażymy ok 5 minut, zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie, ok 15 minut
5. Zupę miksujemy partiami, dolewamy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem
6. Podajemy z dodatkami lub bez 

Gęsta, delikatna w smaku o cudownym kolorze zupa z dyni!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler