Przejdź do głównej zawartości

Krem z dyni piżmowej z czerwoną pastą curry i cieciorką

Kuchnia azjatycka to cała gama smaków i aromatów, bez których trudno żyć gdy już się ich spróbuje. Tajskie pasty curry, na bazie których przyrządza się słynne tajskie potrawy curry, różnią się od tych znanych z kuchni indyjskiej. Podczas gdy w Indiach stosuje się suche mieszanki sproszkowanych przypraw, w Tajlandii przygotowuje się pasty ze świeżych ziół i przypraw. Potrawy curry z Tajlandii są przez to bardziej świeże w smaku niż indyjskie. Suszonych przypraw w Tajlandii używa się stopniu bardzo ograniczonym. W sklepach dostępne są gotowe pasty ale bardzo często przygotowuje się je samemu. Większość podstawowych składników tajskich past curry jest bardzo aromatyczna i wilgotna po zmieleniu czy zmiażdżeniu, tak jak świeże papryczki chili, trawa cytrynowa, galangal, czosnek, szalotki, liście kaffiru czy korzeń kolendry. Jest kilka podstawowych rodzajów past curry różniących się składnikami i oczywiście smakiem. Najpopularniejsze rodzaje, to: czerwona pasta curry (podstawowe składniki: czerwone papryczki chili, szalotki, galangal, trawa cytrynowa, korzeń kolendry, czosnek, pasta krewetkowa, liście kaffiru i inne), zielona pasta curry (podobne składniki ale z zielonymi papryczkami chili), żółta pasta curry (z dodatkiem kurkumy), pasta curry Massaman będąca wpływem indyjskim na kuchnie tajską (zawiera suszone przyprawy takie jak kmin, cynamon i inne) i Panaeng, czyli łagodna wersja tajskich past curry. Bardzo często składniki past curry się zmieniają zależnie od konkretnego przepisu bądź po prostu upodobań. Tajskie pasty curry, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, są również bardzo zdrowe. Są przecież mieszanką świeżych przypraw, ziół i warzyw orientalnych, słynących ze swoich zbawiennych zdrowotnych właściwości. Past curry dodaje się nie tylko do typowych dań curry ale też do wielu innych rodzajów potraw.




Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 45 min



1 dynia piżmowa
4 pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 suszone liście limonki lub skórka z 1 limonki
1 l bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru



















Przygotowanie




1. Dynie obieramy i kroimy w dużą kostkę, pomidory przekrawamy na pół, w które wciskamy obrany ząbki czosnku, warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy gruboziarnistą solą. pieprzem, cukrem i skrapiamy oliwą z oliwek, naczynie wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
2. Kiedy warzywa staną się al dente, przekładamy całość do rondla, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście limonki lub skórkę z limonki, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut, wyjmujemy liście limonki, całość miksujemy na krem, dolewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę curry, dobrze mieszamy, doprawiamy, solą i imbirem
3. Cieciorkę odsączamy na sicie i posypujemy po wierzchu zupy

Azjatyckie smaki zamknięte w jednej miseczce! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.