Przejdź do głównej zawartości

Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami


Śniadanie daje poczucie bezpieczeństwa, jest niczym ciepły, otulający koc, który tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne produkty. Ja uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy (przepis) czy żurawinowy (przepis) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą (przepis) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie. 


Składniki: 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min

150 g dyni Hokkaido (ok 1 szklanki)
1,5 szklanki mleka (do wyboru roślinne lub krowie)
1 kapsułka kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego
szczypta soli
2-3 łyżek miodu
1 szklanka kaszy jaglanej
4 figi
ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)*

*można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy


Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej
2. Dynię zalewamy dowolnym mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, ok 20 min
3. Figi przekrawamy na ćwiartki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, figi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy wodą pomarańczową lub dodajemy startą skórkę pomarańczową i pieczemy ok 20 min
4. Kiedy dynia zmięknie, wsuwamy laskę cynamonu, kardamon i miksujemy dynię razem z mlekiem
5. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy ją do zmiksowanej dyni, gotujemy do miękkości ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu żeby kasza nie przywarła, jeśli kasza wchłonęła cały płyn, a wciąż jest twarda dolewamy jeszcze odrobinę mleka
6. Ugotowaną kaszę doprawiamy do smaku miodem, podajemy na ciepło z pieczonymi figami i ewentualnie naturalnym jogurtem 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
wszystko, co dyniowe jest pyszne!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi