Przejdź do głównej zawartości

Dyniowa jaglanka z pieczonymi figami


Śniadanie daje poczucie bezpieczeństwa, jest niczym ciepły, otulający koc, który tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne produkty. Ja uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy (przepis) czy żurawinowy (przepis) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą (przepis) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie. 


Składniki: 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min

150 g dyni Hokkaido (ok 1 szklanki)
1,5 szklanki mleka (do wyboru roślinne lub krowie)
1 kapsułka kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego
szczypta soli
2-3 łyżek miodu
1 szklanka kaszy jaglanej
4 figi
ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)*

*można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy


Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej
2. Dynię zalewamy dowolnym mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, ok 20 min
3. Figi przekrawamy na ćwiartki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, figi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy wodą pomarańczową lub dodajemy startą skórkę pomarańczową i pieczemy ok 20 min
4. Kiedy dynia zmięknie, wsuwamy laskę cynamonu, kardamon i miksujemy dynię razem z mlekiem
5. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy ją do zmiksowanej dyni, gotujemy do miękkości ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu żeby kasza nie przywarła, jeśli kasza wchłonęła cały płyn, a wciąż jest twarda dolewamy jeszcze odrobinę mleka
6. Ugotowaną kaszę doprawiamy do smaku miodem, podajemy na ciepło z pieczonymi figami i ewentualnie naturalnym jogurtem 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wszystko, co dyniowe jest pyszne!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler