Przejdź do głównej zawartości

Kasza gryczana inaczej - czyli krem gryczano-dyniowy

Owsianka inaczej, a może gryczanka po prostu? Moje ostatnie lektury kulinarne jasno wskazują na wszechobecną modę na jedzenie typu "super food" oraz na serwowanie produktów żywnościowych w zaskakujący sposób, inny niż dotychczas nam znany. Innowacyjne podejście do kuchni niejednokrotnie owocuje na tyle pozytywnymi doznaniami, że trafiają one, paradoksalnie, w naszym umyśle w szufladki z napisem "niezapomniane". Czytałam już jakiś czas temu o możliwości jedzenie kaszy na surowo, wymaga ona jedynie nocnego moczenia i otwartego umysłu, koniecznego na odejście od tradycji, nie mówię, że złej, ale jakże miło odkrywać wszechstronność produktu.  Do mnie krem przemówił już po pierwszej łyżce, przyjemna konsystencja przepełniona słodyczą dyni i gryką, moi domownicy rozkochali się w wersji z jesiennymi jabłkami, ciekawa jestem jaka wersja Wam zasmakuje. Jedzmy zdrowo! 

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 12 h + 10 min

1/2 dyni Hokkaido 
100 g kaszy gryczanej niepalonej
ok 200 ml mleka (lub więcej)
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta gałki muszkatołowej
ok 2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

 
1. W noc przed - pieczemy, ok 40 min, polówkę dyni w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, (dyni Hokkaido nie trzeba obierać) kaszę zalewamy ciepłą wodą, wymieszaną z łyżką octu winnego i wstawiamy do lodówki, i idziemy spać ;)
2. Rano odcedzamy kaszę, płuczemy pod bieżąca wodą, upieczoną dynię miksujemy razem z kaszą i mlekiem na gładki krem
3. Doprawiamy całość cynamonem, gałką, miodem i ekstraktem
4. Poprzez kontrolowanie gęstości kremu możemy dodać więcej lub mniej mleka, zależy jaką konsystencję wolimy 
5. Krem podajemy w małych miseczkach, jest sycący, posypujemy z wierzchu płatkami gryczanymi
6. Krem można również serwować ze świeżymi owocami (jabłka, gruszki, śliwki), dobrze także komponuje się z owsianką 

Kasza w bardzo nowoczesnym, zdrowym  i zaskakująco dobrym wydaniu!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
uwielbiam dynię i ten przepis jest zdecydowanie dla mnie!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.