Przejdź do głównej zawartości

Kokosowo - żurawinowa gryczanka


Pierwszy miesiąc nowego roku upłynął pod hasłem nadrobienia zaległości względem swoich obowiązków, w rzeczywistości to jedynie hasła, które skutecznie wpędziły mnie w poczucie winy. Niestety mój słomiany zapał niejednokrotnie stacza potyczkę z uporem, efekty nie zawsze mnie zadowalają, stale tkwię w poczuciu, że mogę więcej, ba że powinnam więcej. Stosy nieprzeczytanych książek, dziesiątki przepisów do wypróbowania, co najmniej kilka przepisów nieustannie oczekujących na publikację, nie wspominając już o porządkach w spiżarnianych zapasach, widok i świadomość rosnących zaległości paradoksalnie sprawia, że mój zapał jeszcze bardziej topnieje. Na szczęście nie brakuje mi serca do gotowania i dzielenia się przepisami z Wam.  Dziś moja druga propozycja gryczanki, pamiętacie jesienną wersję? (Przepis tu) teraz kasza na śniadanie w wersji zimowej,  przepysznej. 

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 12 h namaczanie + 10 min


Gryczanka

100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka octu
200 g mrożonej żurawiny
200 ml mleka kokosowego
20 g otrębów pszennych
2-3 łyżek miodu






















Przygotowanie:

1. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą z octem (na tyle żeby przykryć kasze) i odstawiamy na noc do lodówki 
2. Rano odcedzamy kasze, miksujemy z pozostałymi składnikami, dekorujemy dowolnymi owocami jagodowymi i wiórkami kokosa

Jedzmy kaszę na śniadanie! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kinga pisze…
Smacznie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...