Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne krakersy z komosy ryżowej

Żyjemy w coraz większym chaosie, potrzeba odnalezienia równowagi staje się ostatnio silniejsza niż kiedykolwiek. Na co dzień również atakuje nas natłok informacji, niejednokrotnie bardzo sprzecznych. Narastająca fala trendów żywieniowych i tak gładko akceptowalnych mód dietetycznych doprowadza nas czasem do frustracji, a przecież jedzenie od zawsze kojarzyło się z przyjemnością i pobudzało wszystkie nasze zmysły, dlaczego więc ostatnio stało się ono przedmiotem burzliwych dyskusji, skąd więc ta, niejednokrotnie nieuzasadniona, nagonka na co poniektóre produkty.  Dla mnie jedzenie to jedna z największych przyjemności życia, Wam życzę tego samego, a tymczasem dziś w moim repertuarze ślę wytrawne krakersy, które bez wyrzutów sumienia może jeść każdy. 


























Składniki na ok 40 szt
Czas przygotowania: 35 min + 40 min pieczenie

1 szklanka brązowego ryżu
1 szklanka komosy ryżowej 
2/3 szklanki nasion sezamu
1/2 szklanki lnu
2 łyżki sosu teriyaki*
1 łyżeczka soli
3-4 łyżek oliwy z oliwek GranFruttato Monini
*ponieważ sos teriyaki to warzony sos sojowy, uczuleniowcy powinni poszukać jego bezglutenowego odpowiednika



Dodatkowo


2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki suszonych pomidorów
2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
2 łyżki pestek dyni
rada: właściwie można użyć dowolnych dodatków, ziół, przypraw, czosnek, warzyw


Przygotowanie:

1. Gotujemy ryż w proporcjach 1 porcja ryżu na 2 porcje wody, w czasie gotowania nie podnosimy pokrywki, ryż brązowy gotuje się od 30-40 minut
2. Komosę ryżową przelewamy wrzątkiem na gęstym sicie, następnie gotujemy, 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotujemy ok 15-20 min
3. Nasiona lnu zalać 1/2 szklanki wody i odstawić, nasiona wchłoną całą wodę
4. Nasiona sezamu podprażyć na suchej patelni
5. W malakserze mielimy ugotowany ryż, komosę, namoczone nasiona lnu, sos teriyaki, sól i oliwę, kiedy uzyskamy konsystencją ciasta, dodajemy podprażony sezam, mielimy jeszcze chwilę aby składniki się połączyły
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
7. Oliwki i pomidory kroimy na mniejsze kawałki
8. Ciasto dzielimy na 4 porcje, w każdą wgniatamy inne dodatki (pestki dyni, nasiona chia, pomidory i oliwki) następnie każdą porcję rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkowany placek dzielimy nożem na dowolne kształty, nie przenosimy pojedynczych ciasteczek, ciasto będzie dość kleiste
9. Arkusz z pierwszą porcją zsuwamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy ok 40 minut, aż krakersy staną się chrupiące i złociste, dopiero po wyjęciu z piekarnika rozdzielamy krakersy
10.  Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta
11. Krakersy przechowujemy w puszce, podajemy do dowolnych smarowideł ( hummus, labneh itp.) 

Zdrowe podjadanie!










Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Ehhhhhh....musze sie z tym z Tobą podzielic....WSZYSCY do .urwy nedznej sie odchudzają :(:( nawet Samar, która była dla mnie ucieleśnieniem wizualnym dobrej kucharki (nie ujmuje tobie:) jest na diecie :(:(:( zdrowo...ja rozumiem...ale niektóre rzeczy pyszne nie są zdrowe. Mają kremy, masło, tłuszcz....Od kiedy regularnie gotuje (3 lata) przybyło mi troche tu i tu ale jak ja mam nie jeśc skoro tyle jest pyszności????? Przez to wszystko mam wyrzuty sumienia!!!!!!
Anna Petryna pisze…
Kochana, to taki trend na zdrową żywność i nowy styl życia ;) ja nie mam nic przeciwko temu, sama staram się myśleć o tym co jem, ale nie stosuję żadnej diety, uważam diety eliminacyjne za złe! Moim subiektywnym zdaniem jeśli jemy z umiarem i ruszamy się choć trochę to nawet muffinka czy bagietka od czasu do czasu nam nie zaszkodzi. Głowa do góry, buziaczki!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler