Przejdź do głównej zawartości

Hummus z pieczoną papryką i harissą

Hummus wywodzi się z Libanu, to bardzo popularna potrawa w kuchni arabskiej, ale i kaukaskiej. Legenda głosi, że hummus wymyślił sułtana Saladny podczas wypraw krzyżowych, ale sporów o to pochodzenie hummusu nie brakuje, wciąż stanowi on element kulinarnej wojny pomiędzy Izraelem a Libanem. Izrael eksportuje hummus do wielu krajów świata i jest oskarżany o przywłaszczenie sobie potrawy, która przez Arabów jest uważana za ich narodową własność. Libańczycy starali się zastrzec prawa do korzystania z nazwy hummus (Grecy uzyskali podobne prawa do nazwy sera feta). Izraelczycy z kolei uważają, że ta znana od wieków potrawa nie należy do nikogo. - To tak jakby ktoś zastrzegł prawa autorskie do nazwy "chleb" czy "wino". I tak bez końca..... a podobno jedzenia miało jednoczyć. W 2010 roku Libańczycy ustanowili rekord w przygotowaniu największego talerza z hummusem wynosi 10 452 kilogramy. 300 libańskich szefów kuchni wymieszało siedem ton pasty z ciecierzycy i dwie tony tahini, dorzucili do tego sok wyciśnięty z dwóch ton cytryn i 70 kg oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zostały wymieszane w gigantycznej misie (która również pobiła rekord na największe naczynie z terrakoty).



Składniki na 10 osób
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie papryki


1 puszka ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 łyżka harissy (gotowej ze słoika lub domowej) *
2 duże łyżki pasty sezamowej Tahini 
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól
woda źródlana
olej lniany















Przygotowanie:


*ja używam domowej:

1 czerwona papryka
6 czerwone, suszone papryczki
2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
kilka liści mięty
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Harissa - suszone papryczki chlli zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut, nasiona kminu rzymskiego, kminku, kolendry podprażamy na suchej patelni, czekamy aż uwolnią aromaty, paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i opalamy aż skóra ze wszystkich stron stanie się czarna. Następnie wkładamy paprykę do woreczka i czekamy chwile, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Do pojemnika blendera dodajemy upieczoną paprykę, namoczone chilli razem z wodą, uprażone przyprawy, czosnek, miętę, sól, pozostałe przyprawy, oliwę i ocet, miksujemy do uzyskania gruboziarnistej konsystencji.



1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy papryka aż skórka stanie się prawie czarna, następnie wkładamy ja do woreczka i pozostawiamy na kilka minut, po tym czasie skórka z łatwością odejdzie, usuwamy również pestki
2. Ciecierzycę dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą
3. Za pomocą blendera ugniatamy ciecierzycę na pastę, dodajemy upieczona paprykę, pastę tahini, harissę, czosnek, oliwę i wodę, dolewamy jej do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy całość sokiem z cytryny i solą
4. Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym, podajemy w formie tapas do pieczywa 

Jesienna wersja arabskiego klasyku!









Dania z serkami kremowymi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Genialny! Już sam kolor na to wskazuje! :)

Pozdrawiam
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
wygląda obłędnie pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler