Przejdź do głównej zawartości

Labneh - czyli kuleczki serowe z jogurtu w za'atarze

Labneh - czyli czary mary z jogurtu. To niesamowite w jak prosty sposób można zmienić śmietanę w masło, czy jogurt w delikatny, kremowy ser. Po domowy twaróg sięgam pamięcią do czasów dzieciństwa, kiedy w okresie tuż przed Wielkanocą mama stawiała na gazie olbrzymi gar z zsiadłym mlekiem i gotując je bardzo powoli wyczarowywała z niego po kilku godzinach cudownie słodki ser, który królował na stole w wersji sernika z polewą czekoladową. Swoją drogą ten oldschool-owy sernik o niebiańsko kremowej konsystencji wciąż chodzi mi po głowie. Ja poszłam o krok dalej i zakochawszy się w kuchni arabskiej postanowiłam spróbować tak wszechobecnego w niej i wyrazistego w smaku odciśniętego z wody jogurtu - labneh.  Dzięki lekko kwaskowatej przyprawie za'atar i wysokiej jakości oliwie ser osiąga wyższy wymiar smakowy. Labneh można również przygotować w wersji na słodko, wystarczy wtedy kuleczki serowe obtoczyć w suszonej mięcie, podprażonych orzechach lub przyprawie dukkah (patrz) i podawać z chlebem i miodem. Zatem wyczarujmy sobie przepyszny, wręcz uzależniający ser. Smacznego! 


Składniki:
Czas przygotowania: 24 h odciekanie + 10 min

450 g jogurtu bałkańskiego lub koziego
450 g naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
ok 3/4 szklanki oliwy z oliwek GranFruttato Monini

Za'atar

1 łyżka sezamu
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego oregano
4 łyżki sumaku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Głęboką miskę wykładamy gazą, w drugiej misce mieszamy obydwa jogurty i sól, przelewamy całość na gazę, związujemy w ścisły tobołek i zawieszamy nad miską na tyle wysoko żeby  zachować bezpieczną przestrzeń pomiędzy tobołkiem a ściekającą do miski wodą. Wstawiamy do lodówki na ok 24 godzin, po 12 h odlewamy zebraną w misce wodę, dociskamy tobołek i znów wstawiamy do lodówki
2. Po ok 24 h cała woda z jogurtu powinna już odcieknąć, powstały ser rolujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego
3. Za'atar - aby przygotować mieszanką przypraw podprażamy na suchej patelni ziarna sezamu, uważamy żeby nie przypalić, sezam mieszamy w moździerzu z sumakiem, suszonym tymiankiem, oregano i solą, ucieramy, ale jedynie do lekkiego rozgniecenia ziół, nie mielimy na pył
4. Kulki serowe obtaczamy w za'atarze i umieszczamy w słoiku, zalewamy wysokiej jakości oliwą, to bardzo ważne gdyż ser przejmuje jej smak, wstawiamy do lodówki, można przechowywać ok 2 tyg, choć szczerze wątpię, że tak długo się uchowa ;) 
5. Kuleczki serowe to gotowa przekąska do rozsmarowania na chlebie z pieczonym pomidorem lub świeżym ogórkiem
6. Można także przygotować wersję na słodko, wówczas nie obtaczamy serków w za'atarze, ale np mieszance utartych orzechów i podawać z miodem

Czary mary, hokus pokus














Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Ale czad....kochana....aż mi ślinianki zaczeły pracowac na maxa!!!! 48 h??? Kto tyle wytrzyma??? Ja na pewno nie :D!!!!!! Już bym do domu pojechała to zrobic :D buziaki :*:*
Agnieszka pisze…
ps. znasz strony gdzie można kupic prawdziwe włoskie oliwy? :) uwielbiam Liguryjsie ale jak inne też są godne polecenia to słucham :)/ czytam :):)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.