Przejdź do głównej zawartości

Buraczany dip z jogurtem i za'atarem

Moje ostatnie odkrycie to kuchnia Jerozolimy, o ile w ogóle coś takiego istnieje w tym kulturowym tyglu. Moja fascynacja do tego miejsca zastała skutecznie zaszczepiona we mnie prze jednego z moich ulubionych kucharzy Yotama Ottolenghi, to właśnie jego książka, sposób w jaki opisuje Jerozolimę i jej smaki rozbudziła we mnie prawdziwą żądzę podróży w rejony tej jakże tajemniczej, skomplikowanej mozaiki narodów jakim jest Jerozolima. Buraki natomiast przekroczyły granice kultur z sprawnością akrobaty, stały się popularne niemal we wszystkich społecznościach Jerozolimy, trudno wręcz sobie wyobrazić meze bez ich udziału. 



Składniki: na 6 porcji

Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 15 min




900 g buraków
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
250 g greckiego jogurtu
1 i 1/2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanki za'atar (przepis
sól



Dodatkowo


2 dymki
garść uprażonych orzechów laskowych
60 g koziego sera










źródło przepisu: "Jerozolima"






Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
2. Buraki myjemy i owijamy w folię aluminiową, pieczemy ok 1 h, powinny być miękkie, obieramy
3. Buraki kroimy w mniejsze kawałki, studzimy, następnie, razem z chilli, czosnkiem i jogurtem miksujemy w blenderze na gładką masę, przekładamy do miski, dodajemy miód, za'atar, oliwę i sól, mieszamy
4. Dymki siekamy, orzechy podprażamy na suchej patelni, lekko je rozdrabniamy w moździerzu 
5. Dip buraczany rozsmarowujemy na talerzu, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanymi dymkami, orzechami, pokruszonym serem i podajemy w temperaturze pokojowej
6. Doskonale sprawdzi się z pełnoziarnistym chlebem lub krakersami 



Buraki to moje ulubione warzywo imprezowe!














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Wczoraj robiłam jaglanke z serem kozim, pietruchą na carpacio z pieczonych buraków :D cudownie słodkie :D twoje "pesto" spróbuje na pewno !!!!
Agnieszka pisze…
Dip pycha:) smak zaskakuje:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler