Przejdź do głównej zawartości

Chleb prawdziwie pełnoziarnisty

Już nadchodzę z odsieczą dla tych, którzy ze względów postanowień noworocznych, i nie tylko, nie mogą patrzeć na chrupiące wypieki. Chleb prawdziwie pełnoziarnisty zmienia całkowicie pojęcie "chleba" jako takiego, gdyż ma on niewiele wspólnego ze starą receptura w skład której wchodzą wodą, drożdże i mąka, co więcej nie zawiera ani grama mąki, jest to zbita masa nasion, orzechów i płatków, które dzięki błonnikowi w magiczny sposób zmieniają się w zdrowy, bądź co bądź, bochenek chleba.  Jeśli i dla Was śniadanie nie może obyć się bez kromki pieczywa z ulubionym smarowidłem to zapraszam do wypróbowania. Odkryłam również, że pokruszone resztki, podsuszonego już chlebka, świetnie sprawdzają się jako granola z jogurtem. Zatem - do śniadania!




Składniki
Czas przygotowania: 12 h namaczanie + 60 min pieczenie

1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)*
4 łyżki błonnika psyllium (ziarna babki płesznik)*
1 łyżeczka soli
1 łyżka melasy*
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
1 i 1/2 szklanki wody





















Uwagi: nasiona chia można dostać w sklepach z ekologiczną żywnością, błonnik psyllium w sklepach zielarskich ( jeśli używamy mielonego błonnika zamiast nasion zmniejszamy ilość do 3 łyżek. Chleb bezwzględnie wychładzamy przed krojeniem inaczej zacznie się kruszyć, używamy ostrego noża. Melasę można zastąpić miodem lub syropem klonowym. 



Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wodę, roztopione masło, melasę łączymy w osobnym naczyniu, następnie mieszamy wszystko ze sobą, gdyby mieszanka była zbyt sucha można dodać 2-3 łyżek wody
2. Wyrównujemy wierzch masy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc na blat
3. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
4. Pieczemy 20 minut, następnie ostrożnie odwracamy foremkę do góry dnem na kratce, zdejmujemy papier pieczemy jakieś 40 minut bez foremki
5. Gotowy chleb powinien mieć brązową, chrupiącą skórkę


Najzdrowszy chleb na Świecie! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler