Przejdź do głównej zawartości

Chleb prawdziwie pełnoziarnisty

Już nadchodzę z odsieczą dla tych, którzy ze względów postanowień noworocznych, i nie tylko, nie mogą patrzeć na chrupiące wypieki. Chleb prawdziwie pełnoziarnisty zmienia całkowicie pojęcie "chleba" jako takiego, gdyż ma on niewiele wspólnego ze starą receptura w skład której wchodzą wodą, drożdże i mąka, co więcej nie zawiera ani grama mąki, jest to zbita masa nasion, orzechów i płatków, które dzięki błonnikowi w magiczny sposób zmieniają się w zdrowy, bądź co bądź, bochenek chleba.  Jeśli i dla Was śniadanie nie może obyć się bez kromki pieczywa z ulubionym smarowidłem to zapraszam do wypróbowania. Odkryłam również, że pokruszone resztki, podsuszonego już chlebka, świetnie sprawdzają się jako granola z jogurtem. Zatem - do śniadania!




Składniki
Czas przygotowania: 12 h namaczanie + 60 min pieczenie

1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)*
4 łyżki błonnika psyllium (ziarna babki płesznik)*
1 łyżeczka soli
1 łyżka melasy*
3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
1 i 1/2 szklanki wody





















Uwagi: nasiona chia można dostać w sklepach z ekologiczną żywnością, błonnik psyllium w sklepach zielarskich ( jeśli używamy mielonego błonnika zamiast nasion zmniejszamy ilość do 3 łyżek. Chleb bezwzględnie wychładzamy przed krojeniem inaczej zacznie się kruszyć, używamy ostrego noża. Melasę można zastąpić miodem lub syropem klonowym. 



Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wodę, roztopione masło, melasę łączymy w osobnym naczyniu, następnie mieszamy wszystko ze sobą, gdyby mieszanka była zbyt sucha można dodać 2-3 łyżek wody
2. Wyrównujemy wierzch masy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc na blat
3. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
4. Pieczemy 20 minut, następnie ostrożnie odwracamy foremkę do góry dnem na kratce, zdejmujemy papier pieczemy jakieś 40 minut bez foremki
5. Gotowy chleb powinien mieć brązową, chrupiącą skórkę


Najzdrowszy chleb na Świecie! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.