Przejdź do głównej zawartości

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki

Czasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę nastroju bo dla zdrowotności wszystko już zawiodło. Siedząc w niewielkim pokoju,w pensjonacie gdzieś u podnóża gór, od kilku dni podziwiam jedynie piękny zimowy krajobraz i ogrzewam dłonie przy herbacie. Padający wolno śnieg dość szybko wprowadza mnie w melancholijny nastrój, patrząc jak skrzętnie zabiela drogi i kilkudziesięcioletnie świerki, oddaję się myślom o swoich planach, marzeniach i dotychczasowych doświadczeniach. Taki rachunek sumienia może naprawdę zdziałać cuda. Moje pomysły na siebie są zawieszone gdzieś w nierealnej na dziś przestrzeni, zdaję sobie jednak sprawę że nie można przecież robić niczego na siłę, wierzę że na wszystko przyjdzie czas, wiem, że często nie należy go popędzać. Staram się zatem ujarzmić swoją marzycielską naturę, i odkładamy pomysły na półkę....na chwilę....idzie nowe....



Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min

4 papryki
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
125 g koziego sera
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 por
natka pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek kapusty włoskiej 
1/4 selera korzeniowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka kulek czarnego pieprzu
sól
olej rzepakowy
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

Dodatkowo


chipsy z jarmużu (przepis)
pestki dyni
ewentualnie grzanki







Przygotowanie:


1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika, opalamy aż skóra stanie się czarna, przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i pozostawiamy na kilka minut, następnie obieramy ze skórki i usuwamy pestki
4. Bulion odcedzamy, soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem ok 15 min, soczewica powinna się rozgotować, dodajemy upieczoną i obraną paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką 
5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Słodkie Niebo pisze…
Uwielbiam soczewice :D
KK pisze…
Pyszna ta Twoja soczewicowa zupka!

Serdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.