Przejdź do głównej zawartości

Chipsy z jarmużu

To mega zdrowe warzywo z rodziny kapustnych jest jak potwór z Loch Ness, wszyscy o nim mówią, niektórzy nawet widzieli, ale większość nie wie co z tą wiedzą zrobić. Zwolennicy jarmużu wymieniają jego zalet jednym tchem, szczyci się silnym działaniem przeciwnowotworowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, jest zbawienny dla oczu, zawiera dużo wapnia, witaminy K, A i C, jednym słowem mówiąc nie powinniśmy go omijać na warzywniaku. Jarmuż ma mnóstwo zastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę. 



Składniki 
Czas przygotowania: 15 min


świeże liście jarmużu
1 l oleju rzepakowego 


Przygotowanie:


1. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy
2. Liście jarmuży przebieramy, usuwamy twarde łodygi, płuczemy i dokładnie osuszamy
3. Partiami wrzucamy liście na rozgrzany olej, liście muszą natychmiast skwierczeć, inaczej wpiją za dużo oleju, smażymy aż będą chrupiące, ale zachowają jednocześnie zielony kolor, odkładamy na ręcznik papierowy, podajemy od razu






Po inne pomysły na jarmuż zapraszam TUTAJ






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

krzywa kromeczka pisze…
wspaniale sa ! :)
nika pisze…
Super pysznie! Jarmuż to warzywo idealne do kuchni niemieckiej! Właśnie rozpoczęła się akcja "Kuchnia niemiecka" proszę o dodanie przepisu! Pozdrowienia
Make Life Green pisze…
systematycznie robię takie chipsy...jako zdrowa przegryzka przed TV świetnie się sprawdza!

Serdecznie zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler