Przejdź do głównej zawartości

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki

Czasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę nastroju bo dla zdrowotności wszystko już zawiodło. Siedząc w niewielkim pokoju,w pensjonacie gdzieś u podnóża gór, od kilku dni podziwiam jedynie piękny zimowy krajobraz i ogrzewam dłonie przy herbacie. Padający wolno śnieg dość szybko wprowadza mnie w melancholijny nastrój, patrząc jak skrzętnie zabiela drogi i kilkudziesięcioletnie świerki, oddaję się myślom o swoich planach, marzeniach i dotychczasowych doświadczeniach. Taki rachunek sumienia może naprawdę zdziałać cuda. Moje pomysły na siebie są zawieszone gdzieś w nierealnej na dziś przestrzeni, zdaję sobie jednak sprawę że nie można przecież robić niczego na siłę, wierzę że na wszystko przyjdzie czas, wiem, że często nie należy go popędzać. Staram się zatem ujarzmić swoją marzycielską naturę, i odkładamy pomysły na półkę....na chwilę....idzie nowe....



Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 90 min

4 papryki
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
125 g koziego sera
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 por
natka pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek kapusty włoskiej 
1/4 selera korzeniowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka kulek czarnego pieprzu
sól
olej rzepakowy
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

Dodatkowo


chipsy z jarmużu (przepis)
pestki dyni
ewentualnie grzanki







Przygotowanie:


1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika, opalamy aż skóra stanie się czarna, przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i pozostawiamy na kilka minut, następnie obieramy ze skórki i usuwamy pestki
4. Bulion odcedzamy, soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem ok 15 min, soczewica powinna się rozgotować, dodajemy upieczoną i obraną paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką 
5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Słodkie Niebo pisze…
Uwielbiam soczewice :D
Make Life Green pisze…
Pyszna ta Twoja soczewicowa zupka!

Serdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler