Przejdź do głównej zawartości

Szybka granola z patelni


Ostatni tydzień odciągnął mnie trochę od blogowania, ale to za sprawą złośliwości rzeczy martwych, prawo Murphy'ego sprawdza się tutaj najpewniej, "Jeżeli coś może się popsuć, to z pewnością się popsuje". Na szczęście dzięki zdolnościom dobrych ludzi i siły woli udało się odzyskać wszystkie zapisane, a nie zarchiwizowane dane z karty. Granola to dla mnie hit domowych śniadań, nie mając zapełnionego po brzegi słoika w kuchennej szafce czuję się nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję do miseczki karmelizowane jabłka, ale banany i pomarańcze sprawdzają się równie dobrze. Waszej uwadze polecam również owsiankę lub klasyczną wersję granoli .

Składniki
Czas przygotowania: 10 min


2 łyżki masła
3 łyżki miodu
50 g płatków owsianych
50 g płatków orkiszowych
5 łyżek popingu z amarantusa (inaczej amarantus preparowany)
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
2-3 łyżki sezamu
szczypta soli

Przygotowanie:


1. Na patelni rozpuszczamy masło i miód, dodajemy płatki, z grubsza posiekane orzechy, szczyptę soli  nieustannie mieszając smażymy granolę kilka minut, na koniec dodajemy sezam i amarantus, dobrze mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia
2. Wysypujemy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wystudzenia, można jeść od razu lub przechowywać w słoiku
3 Podajemy z jogurtem i owocami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.