Przejdź do głównej zawartości

Owsianka z karmelizowanymi bananami i jabłkami


Zacznijmy dzień z dobrym śniadaniem! Dostrzegam pewną zależność pomiędzy jakością pierwszego posiłku, a powodzeniem dnia. Im bardziej przemyślany śniadaniowy jadłospis tym w większą radość wprowadzam się z rana,  a to z pewnością ma wpływ na resztę dnia. Z czego wynika radość jedzenia?  Z pewnością z faktu ze głównie spożywamy posiłek wspólnie z ukochanym osobami. Z pewnością również dlatego ze poprzez gotowanie okazujemy uczucia, ale nawet jeśli gotujemy coś dla siebie i tylko dla siebie to warto pokusić się o ciekawe łączenie smaków i zadbać sposób podania. 




Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 15 min



1/2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
2 -3 łyżeczek miodu
1 laska wanilii
1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
1 banan
1 jabłko
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
4 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu



















Przygotowanie:


1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz z jej rdzeniem i zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 4 minuty, mieszamy od czasu do czasu
2. Do płatków dolewamy mleko, odstawiamy
3. Na patelnię wysypujemy równomiernie brązowy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, ostrożnie żeby nie przypalić karmelu, kiedy stanie się płynny o bursztynowej barwie, dodajemy masło
4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, niezbyt małą, wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy banana pokrojonego w plastry, karmelizujemy całość ok 4  minut, mieszamy od czasu do czasu 
5. Owsiankę doprawiamy, miodem i cynamonem, usuwamy rdzeń wanilii, przekładamy na miseczkę
6. Na wierzchu nakładamy karmelizowane owoce, posypujemy orzechami i amarantusem, podajemy na ciepło







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ale pyszna, jesienna owsianka!
Natalia Pałac pisze…
pyszna owsianka! :D Muszę się z tobą zgodzić, od pierwszego posiłku zależy przebieg dalszej części dnia :D
Anna Petryna pisze…
pyszna, pyszna, róbcie z rana ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler