Przejdź do głównej zawartości

Owsianka z karmelizowanymi bananami i jabłkami


Zacznijmy dzień z dobrym śniadaniem! Dostrzegam pewną zależność pomiędzy jakością pierwszego posiłku, a powodzeniem dnia. Im bardziej przemyślany śniadaniowy jadłospis tym w większą radość wprowadzam się z rana,  a to z pewnością ma wpływ na resztę dnia. Z czego wynika radość jedzenia?  Z pewnością z faktu ze głównie spożywamy posiłek wspólnie z ukochanym osobami. Z pewnością również dlatego ze poprzez gotowanie okazujemy uczucia, ale nawet jeśli gotujemy coś dla siebie i tylko dla siebie to warto pokusić się o ciekawe łączenie smaków i zadbać sposób podania. 




Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 15 min



1/2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
2 -3 łyżeczek miodu
1 laska wanilii
1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
1 banan
1 jabłko
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
4 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu



















Przygotowanie:


1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz z jej rdzeniem i zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 4 minuty, mieszamy od czasu do czasu
2. Do płatków dolewamy mleko, odstawiamy
3. Na patelnię wysypujemy równomiernie brązowy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, ostrożnie żeby nie przypalić karmelu, kiedy stanie się płynny o bursztynowej barwie, dodajemy masło
4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, niezbyt małą, wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy banana pokrojonego w plastry, karmelizujemy całość ok 4  minut, mieszamy od czasu do czasu 
5. Owsiankę doprawiamy, miodem i cynamonem, usuwamy rdzeń wanilii, przekładamy na miseczkę
6. Na wierzchu nakładamy karmelizowane owoce, posypujemy orzechami i amarantusem, podajemy na ciepło







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
ale pyszna, jesienna owsianka!
healthy dreams pisze…
pyszna owsianka! :D Muszę się z tobą zgodzić, od pierwszego posiłku zależy przebieg dalszej części dnia :D
Rak chodzi wspak pisze…
pyszna, pyszna, róbcie z rana ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.