Składniki
Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie
1 łyżeczka ziaren jałowca
3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
2 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek czarnego pieprzu
1 główka czosnku
ok. 2-3 l kaczego lub gęsiego smalcu
Przygotowanie:
1. Nogi kaczki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
2. Na suchej patelni prażymy ziarna jałowca i ziela angielskiego, kiedy tylko zaczną uwalniać aromat przekładamy do moździerza, uważamy żeby nie przypalić ziaren, razem z pieprzem i solą ucieramy na proszek, dodajemy czosnek niedźwiedzi i tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie nogi kaczki, owijamy je ściśle w folię i odkładamy do lodówki na 8-12 godzin
3. Po upływie czasu marynowania, oczyszczamy nogi kaczki z przypraw, najkorzystniej jest je opłukać pod wodą, osuszamy mięso
4. Gęsi smalec wolno rozpuszczamy w rondelku, piekarnik nastawiamy na 150 stopni
5. Do brytfanki wlewamy rozpuszczony smalec, wkładamy nogi kaczki, przepołowioną, nieobraną główkę czosnku i pokruszone liście laurowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i konfitujemy ok 4 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, ważne żeby mięso było całkowicie przykryte tłuszczem*
6. Wyjmujemy nogi ze smalcu, czekamy aż ostygną, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości, szarpiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać rillettes
7. Smalec przelewamy do rondla, podgrzewamy mocniej, odstawiamy, na dnie osiądą resztki mięsa i przypraw, których nie chcemy użyć, ostrożnie przecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc
8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku
9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym
*pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków
Komentarze
Ewa