Przejdź do głównej zawartości

Pâté z kurzych wątróbek

Pate czyli po prostu pasztecik, mus z wątróbek zamknięty pod warstwą masła, z wetkniętymi weń drobnymi, intensywnie zielonymi listkami tymianku i czerwonymi kuleczkami pieprzu stanowi uroczą przystawkę na przyjęciu. Dla mnie danie sentymentalne, które przyniosło mi trochę szczęścia w kulinarnych przedbiegach, jestem pewna, że zasmakuje Wam tak samo jak mnie i moim bliskim. Ważne, żeby nie przeciągnąć wątróbki na patelni, musi pozostać delikatna, tylko wtedy będziecie mogli cieszyć się naprawdę aksamitną konsystencją. Jeśli przeraża Was sama myśl o anchois to z powodzeniem możecie je ominąć, choć zapewniam, że są jedynie delikatnie wyczuwalne, a łączenia mięsa z rybami i owocami morza jest naprawdę sprawdzone i na miejscu.  Koniecznie natomiast nie zapomnijcie o koniaku, ten przyjemny skądinąd, aromat jest bezwzględnie konieczny dla walorów smakowych, oczywiście ;)




Składniki
Czas przygotowania: 25 min + 12 h schładzanie



500 g kurzych wątróbek
1 starta gruszka
2-4 filecików anchois
sól, pieprz
60 ml koniaku, whisky lub brandy
2-3 szalotek
150 g masła + 50 g na wierzch
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeży tymianek
czerwony pieprz (opcjonalnie)






















Przygotowanie:



1. Wątróbkę oczyszczamy z żyłek, dokładnie płuczemy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na noc do lodówki, można na krócej
2. Szalotki siekamy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła, dodajemy posiekany czosnek, tymianek, posiekane anchois i startą gruszkę. podsmażamy ok 3 minuty, kiedy cebula zmięknie dodajemy wątróbki, smażymy całość ok 5 minut, wątróbka musi być w środku różowa ale, nie surowa
3. Na patelnie wlewamy koniak, czekamy chwilę aż alkohol odparuje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy całość solą i pieprzem
4. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę masła i miksujemy na mus, przecieramy mus przez gęste sito i przykładamy pate do kokilek zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni od góry, masło rozpuszczamy i wylewamy na pate, w warstwie masła można zatopić ziarenka czerwonego pieprzu i listki tymianku, wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin
5. Wyjmujemy pate na ok 10 min przed podaniem


Najlepszy pasztet na co dzień i od święta! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Ja się wpraszam do Ciebie na takie pyszności :)
To jest tak smakowite,że muszę to zrobić.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler