Przejdź do głównej zawartości

Rillettes ze śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Kiedy docieram do upragnionego celu jestem już bardzo spragniona, kilkoma szybkimi ruchami przywiązuję lejce do drewnianego pala, wchodzę do środka i zdyszanym głosem proszę o zimny sok jabłkowy. Wewnątrz wiejskiego sklepu panuje zaduch, a na zewnątrz słońce okrutnie pali spękaną już ziemię. Wybór jednoznacznie pada na świeże powietrze, wychodzę i siadam na schodach, odrywam metalowy kapsel, biorę spory łyk zimnego napoju. Trwają sianokosy, w powietrzu unosi się zapach ściętej, lekko już podeschłej trawy, w oddali, na skoszonej już łące stoi załadowany po brzegi traktor. Spoglądam tęsknie w kierunku jedynego drzewa, pod którym na ławce, zbitej z drewnianych bali, siedzi kilku wieśniaków. Opierając się łokciami o drewniany stół, leniwie o czymś dyskutują. Jeden szczególnie zwraca moją uwagę, to sympatyczny rudzielec ze śmiesznie naciągniętym na głowę kaszkietem, żujący źdźbło trawy. Nagle na stole pojawia się kamienna misa i bochenek świeżego chleba, chłopaki ożywiają się i zabierają do jedzenia, wygląda mi to na smalec, a może pasztet? Typowe chłopskie jedzenie, tłuste i bezpretensjonalne, brakuje tylko zimnego piwa. Spoglądam na kapsel, który od dłuższej chwili ściskam w dłoni "dziś jest Twój szczęśliwy dzień".



Składniki na 5-6 porcji

Czas przygotowania 10 min + 3h pieczenie + 24h chłodzenie

800 g plastrów wieprzowiny bez skóry lub boczku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
1 mały pęczek tymianku
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki brandy

Masa śliwkowa

250 g suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyki cukru
1/4 łyżeczki mielonych goździków 

Do podania

Ulubione pieczywo
tosty


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, mięso kroimy na paski i układamy je w płaskim żaroodpornym naczyniu, dodajemy rozgnieciony na desce czosnek, nacieramy nim mięso, dodajemy pozostałe przyprawy, na koniec podlewamy mięso winem i brandy
2. Mięso szczelnie przykrywamy papierem do pieczenia, następnie pokrywką, jeśli nie mamy to szczelnie owijamy naczynie folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 3 godziny
4. W międzyczasie przygotowujemy masę śliwkową - śliwki dodajemy do rondelka razem z winem, goździkami oraz cukrem. Gotujemy 12 minut, po czym miksujemy na gładką masę, jeśli dżem jest zbyt gęsty dolewamy 2-3 łyżek wody
5. Po wyjęciu wieprzowiny z pieca usuwamy zioła, anyż, liście laurowe, mięso odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do maszynki do mielenia mięsa lub robota kuchennego i grubo mielimy, dodajemy ok 4 łyżek sosu z pieczenia mięsa, wyrabiamy ręką na dość jednolita masę
6. Rillettes przenosimy do jednego większego lub 5 mniejszych porcelanowych naczyń, wypełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu rozsmarowujemy masę śliwkową, wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 24 godziny

Za tą wyrafinowaną francuską nazwą kryje się jedynie chwackie danie mięsne!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler