Przejdź do głównej zawartości

Rillettes ze śliwkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Kiedy docieram do upragnionego celu jestem już bardzo spragniona, kilkoma szybkimi ruchami przywiązuję lejce do drewnianego pala, wchodzę do środka i zdyszanym głosem proszę o zimny sok jabłkowy. Wewnątrz wiejskiego sklepu panuje zaduch, a na zewnątrz słońce okrutnie pali spękaną już ziemię. Wybór jednoznacznie pada na świeże powietrze, wychodzę i siadam na schodach, odrywam metalowy kapsel, biorę spory łyk zimnego napoju. Trwają sianokosy, w powietrzu unosi się zapach ściętej, lekko już podeschłej trawy, w oddali, na skoszonej już łące stoi załadowany po brzegi traktor. Spoglądam tęsknie w kierunku jedynego drzewa, pod którym na ławce, zbitej z drewnianych bali, siedzi kilku wieśniaków. Opierając się łokciami o drewniany stół, leniwie o czymś dyskutują. Jeden szczególnie zwraca moją uwagę, to sympatyczny rudzielec ze śmiesznie naciągniętym na głowę kaszkietem, żujący źdźbło trawy. Nagle na stole pojawia się kamienna misa i bochenek świeżego chleba, chłopaki ożywiają się i zabierają do jedzenia, wygląda mi to na smalec, a może pasztet? Typowe chłopskie jedzenie, tłuste i bezpretensjonalne, brakuje tylko zimnego piwa. Spoglądam na kapsel, który od dłuższej chwili ściskam w dłoni "dziś jest Twój szczęśliwy dzień".



Składniki na 5-6 porcji

Czas przygotowania 10 min + 3h pieczenie + 24h chłodzenie

800 g plastrów wieprzowiny bez skóry lub boczku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
1 mały pęczek tymianku
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki brandy

Masa śliwkowa

250 g suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyki cukru
1/4 łyżeczki mielonych goździków 

Do podania

Ulubione pieczywo
tosty


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, mięso kroimy na paski i układamy je w płaskim żaroodpornym naczyniu, dodajemy rozgnieciony na desce czosnek, nacieramy nim mięso, dodajemy pozostałe przyprawy, na koniec podlewamy mięso winem i brandy
2. Mięso szczelnie przykrywamy papierem do pieczenia, następnie pokrywką, jeśli nie mamy to szczelnie owijamy naczynie folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 3 godziny
4. W międzyczasie przygotowujemy masę śliwkową - śliwki dodajemy do rondelka razem z winem, goździkami oraz cukrem. Gotujemy 12 minut, po czym miksujemy na gładką masę, jeśli dżem jest zbyt gęsty dolewamy 2-3 łyżek wody
5. Po wyjęciu wieprzowiny z pieca usuwamy zioła, anyż, liście laurowe, mięso odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do maszynki do mielenia mięsa lub robota kuchennego i grubo mielimy, dodajemy ok 4 łyżek sosu z pieczenia mięsa, wyrabiamy ręką na dość jednolita masę
6. Rillettes przenosimy do jednego większego lub 5 mniejszych porcelanowych naczyń, wypełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu rozsmarowujemy masę śliwkową, wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 24 godziny

Za tą wyrafinowaną francuską nazwą kryje się jedynie chwackie danie mięsne!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.