Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów

Ach te pomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis), a na zakończenie dnia lekka caprese z pesto (przepis) . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Kasze bulgur możecie zastąpić dowolną: np bezglutenową jak komosa ryżowa, lub bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną.




Składniki na ok 4 porcjeCzas przygotowania: 120 min



6-8 szt. pomidorów śliwkowych
250 g kaszy bulgur
70 g pestek dyni
40 g migdałów
1 garść posiekanej mięty
1 garść posiekanej bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek


























*źródło przepisy "What Katie Ate" 


Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy połówki pomidorów, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok 2 godziny, można dłużej
2. Kiedy pomidory się suszą zalewamy bulgur 2 i 1/2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na ok 1 h
3. Następnie odcedzamy kaszę, płuczemy i znów odcedzamy
4. Migdały zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na ok 20 min, następnie obieramy z łupinek
5. Obrane migdały razem z pestkami dyni prażymy na suchej patelni
6. Kasze mieszamy z posiekanymi ziołami, uprażonymi migdałami i pestkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na wierzchu upieczone pomidory, można skropić odrobiną oliwy extra vergine


































Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

uwielbiam każdy składnik tego dania! i jeszcze razem skomponowane tworzą pyszne danie!
Anna Petryna pisze…
Bardzo się ciesze, zatem do pieczenia ;) Pozdrawiam
Make Life Green pisze…
Proste i pyszne! Teraz wiem co zrobić ze swoją kaszą bulgur ;-)
Anna Petryna pisze…
bardzo mnie cieszy, że zainspirowałam przepisem ;) Pozdrawiam!
mopswkuchni pisze…
Ciekawa sałatka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler