Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów

Ach te pomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis), a na zakończenie dnia lekka caprese z pesto (przepis) . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Kasze bulgur możecie zastąpić dowolną: np bezglutenową jak komosa ryżowa, lub bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną.




Składniki na ok 4 porcjeCzas przygotowania: 120 min



6-8 szt. pomidorów śliwkowych
250 g kaszy bulgur
70 g pestek dyni
40 g migdałów
1 garść posiekanej mięty
1 garść posiekanej bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek


























*źródło przepisy "What Katie Ate" 


Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy połówki pomidorów, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok 2 godziny, można dłużej
2. Kiedy pomidory się suszą zalewamy bulgur 2 i 1/2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na ok 1 h
3. Następnie odcedzamy kaszę, płuczemy i znów odcedzamy
4. Migdały zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na ok 20 min, następnie obieramy z łupinek
5. Obrane migdały razem z pestkami dyni prażymy na suchej patelni
6. Kasze mieszamy z posiekanymi ziołami, uprażonymi migdałami i pestkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na wierzchu upieczone pomidory, można skropić odrobiną oliwy extra vergine


































Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
uwielbiam każdy składnik tego dania! i jeszcze razem skomponowane tworzą pyszne danie!
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo się ciesze, zatem do pieczenia ;) Pozdrawiam
KK pisze…
Proste i pyszne! Teraz wiem co zrobić ze swoją kaszą bulgur ;-)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo mnie cieszy, że zainspirowałam przepisem ;) Pozdrawiam!
mopswkuchni pisze…
Ciekawa sałatka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi